^На початок

Наші контакти

Поштова адреса:

   32600,Україна, 
   смт Нова Ушиця,
   вул. Українська, 18

тел/факс:

   (3847) 2-14-74

Електронна пошта:

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Корисні посилання

verxrada

mistukr

you sel
decentralization1

oblrada

raurada

 vidKulturu
vidosvitu

biblioteka

tvorcosti

sadok



 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Много Joomla шаблонов на www.templete.ru

Обережно ботулізм

Улюблений сезон цієї небезпечної хвороби літо-осінь, коли господині активно консервують продукти на зиму. А взимку, коли із задоволенням починаємо вживати заготовлену консервацію, виникають харчові отруєння, зокрема ботулізм. Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні і стають причиною захворювання, а також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни, продукція, упакована під вакуумом.Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій.

Збудником є бактерія – Clostridium botulinum. Спори клостридій у великій кількості присутні в грунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у грунт, а також в мулу озер і морів від риб, молюсків. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм. Спори витримують кип'ятіння до 5 годин (при домашньому консервуванні продуктів спори не знищуються).Без доступу кисню,наприклад при консервуванні продуктів,бактерії ботулізму починають розмножуватися й виділяти токсин,який є найсильнішим бактеріальним отрутою. Найчастіше Clostridium botulinum можна виявити в консервованих фруктах, овочах, грибах,солоної і копченої рибі домашнього приготування,шинці. Характерно,що спори знаходяться в зараженому продукті не рівномірно,а зосереджені у визначених ділянках.Тому з однієї банки або і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей,які споживають в їжу ті ділянки консерви, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.Симптоми ботулізму з’являються через кілька годин або через кілька днів після вживання небезпечного продукту.Що коротший інкубаційний період, тим тяжчий клінічний перебіг хвороби.   Основні симптоми ботулінічного отруєння: порушення зору (неможливість прочитати текст, двоїння в очах), порушення ковтання,сухість в роті, запаморочення,слабість м’язів,швидка стомлюваність,можливі короткочасні болі в животі та здуття живота,блювання,закрепи.У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини.Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням,чим ретельніше промита риба перед засолом тим менша ймовірність.Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.Якщо можливо, то потрібно прогрівати домашні консерви перед вживанням, бо при 80 градусах ботулотоксин руйнується.Продукти після розморожування піддавати ретельній кулінарній обробці.Найменше здуття кришки- причина для категоричної відмови від вживанняв їжу вмісту даної банки.Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів,в’яленої,копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря за медичною допомогою , так як зволікання може призвести до смерті. Пам’ятайте,що хворобу легше попередити ніж лікувати.Тому ретельно слідкуйте за якістю продуктів, які споживаєте самі та Ваша родина.

 

Провідний фахівець відділу державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Новоушицького районного управління ГУ
Держпродспоживслужби в Хмельницькій області А.Мельник

Copyright © 2016. Новоушицька селищна об’єднана територіальна громада Rights Reserved.


Facebook # #