Основні рекомендації з профілактики діабету:
- надмірна вага та ожиріння є ключовими факторами ризику розвитку діабету 2-го типу. Зниження маси тіла (навіть на 7%) значно зменшує ризик виникнення хвороби;
- обмежте споживання простих вуглеводів, таких як цукор, солодощі, мед, солодкі газовані напої та випічка. Збільште кількість клітковини у раціоні (овочі, фрукти, цільнозернові продукти). Харчуйтеся регулярно (3-5 разів на день) невеликими порціями, уникайте переїдання та перекусів. Найпізніше споживати їжу варто принаймні за 3 години до сну;
- помірна фізична активність, тривалістю, щонайменше, 20 хвилин на день (наприклад, швидка ходьба, плавання, руханка) допомагає контролювати вагу та рівень цукру в крові;
- куріння та зловживання алкоголем підвищують ризик розвитку захворювання;
- хронічний стрес може впливати на рівень цукру в крові, тому важливо навчитися ним керувати;
- щорічно контролюйте рівень глюкози в крові та глікованого гемоглобіну (HbA1c), особливо якщо маєте фактори ризику (спадковість, вік понад 40 років, надмірна вага, артеріальна гіпертензія).
Якщо маєте підвищений ризик розвитку діабету, обов'язково зверніться за консультацією до сімейного лікаря. Фахівець надасть відповідні рекомендації щодо необхідних діагностичних досліджень, аналізів, харчування тощо. А за потреби — скерує до профільного спеціаліста.
За інформацією ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”