До гострих кишкових інфекцій відносяться: черевні тифи, сальмонельози, дизентерія, гастроентероколіти, холера. Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій залишаються неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, що купується населенням на ринках, в тому числі стихійних, у приватних осіб, зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м’ясо птиці приготоване з порушенням гігієнічних вимог.
У літню пору року,коли в теплі шкідливі бактерії розмножуються досить швидко дуже легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції пов’язані із вживанням продуктів харчування та питної води,забруднених збудниками зазначених захворювань. Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань- весіль,ювілеїв,випускних вечорів ,тощо.
Основними причинами спалахів є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів у антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Захворювання проявляється у вигляді тих чи інших порушень функцій органів травної системи. Характерними є нудота, блювота, діарея, різкі болі у області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.
З метою профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь рекомендую:
-не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
-не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
-не готувати страви із «запасом»;
-не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасна, молочні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання;
-не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) та не зберігати їх без холодильного обладнання;
-не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води, тощо);
-перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом;
У разі виявлення ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до лікаря, самолікування небезпечне для вашого здоров’я .
Ваше здоров’я у ваших руках, бережіть його!!!
Помічник лікаря-епідеміолога
Новоушицького відділення
ДУ « Хмельницький обласний
центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України » Людмила Бабій