Розпочався епідсезон грипу та ГРВІ.

Згідно інформації ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» в області спостерігається сезонний ріст захворюваності на грип та ГРВІ. Так за минулий тиждень в області зареєстровано 6530 хворих. З них госпіталізовано 222 особи . На даний час це нижче порогового показника на 5,5%. З метою упередження масового поширення даної інфекції серед населення району Новоушицьке районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області рекомендує:
Керівникам навчальних закладів:


- контролювати стан захворюваності дітей на грип та ГРІ з метою своєчасного запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів;
- своєчасно інформувати місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування з метою прийняття ними рішення про призупинення навчально-виховного процесу за відсутності 20% учнів від загальної їх кількості з причини захворювання на грип та ГРІ;
- заборонити переведення з групи в групу і проведення первинного прийому дітей до дошкільних навчальних закладів та установ з цілодобовим режимом перебування дітей при перевищенні епідпорогу захворюваності;
- обмежити проведення спортивних, культурно-масових та інших видовищних заходів (відвідування виставок, музеїв тощо) при перевищенні епідпорогу захворюваності;
- забезпечити проведення дезінфекції столового посуду та іграшок, а також вологого прибирання та дезінфекції приміщень в кінці робочого дня або зміни (при двозмінній організації навчального процесу) дезінфекційними засобами, що дозволені законодавством до застосування;
- забезпечити проведення в дошкільних навчальних закладах знезараження повітряного середовища приміщень за допомогою бактерицидних ламп за відсутності дітей протягом 30 хвилин з наступним провітрюванням;
- своєчасно виявляти та ізолювати в студентських гуртожитках осіб із симптомами на грип та ГРІ, терміново інформувати про це керівників закладів.
Керівники підприємств, закладів та установ незалежно від форм власності в період епідемічного підйому захворюваності на грип та ГРІ повинні:
- дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог до регламентованого мікроклімату та режиму провітрювання приміщень, вологого прибирання з використанням засобів дезінфекції, що дозволені законодавством до застосування; - забезпечити тимчасове відсторонення від роботи працівників у разі появи в них симптомів грипу та ГРІ медичним працівником (в разі відсутності такого - медичним працівником закладу за територіальним принципом), встановлення медичного спостереження за особами, які перебували в контакті, протягом 7 днів;
- проводити неспецифічну профілактику грипу та ГРІ; забезпечити працівників, безпосередньо зайнятих обслуговуванням населення, засобами індивідуального захисту органів дихання із заміною їх кожні 4 години;
- забезпечити працівників милом або антисептиками для дотримання ними правил особистої гігієни.
Керівники спеціалізованих закладів: ( інтернат для осіб похилого віку) повинні:
- забезпечити проведення медичними працівниками цих закладів протягом 7 днів щоденного медичного нагляду з вимірюванням температури, оглядом носоглотки контактних по класу, спальні, тимчасове відсторонення від роботи осіб з числа працівників, які безпосередньо обслуговують пацієнтів, у разі появи в них симптомів грипу та ГРІ;
- забезпечити встановлення щоденного спостереження протягом 7 днів після ізоляції останнього хворого на грип та ГРІ за особами, які спілкувалися з ним; - обмежити проведення видовищних заходів;
- забезпечити знезараження повітряного середовища приміщень за допомогою бактерицидних ламп за відсутності людей протягом 30 хвилин з наступним провітрюванням.
Керівники підприємств різних галузей промисловості повинні забезпечити осіб, які працюють на відкритому повітрі, теплим одягом, приміщеннями для обігріву та харчування.
Керівники підприємств усіх видів транспорту зобов’язані не допускати виходу на лінію транспорту з несправною опалювальною системою; організувати проведення вологого прибирання пасажирського транспорту після закінчення робочої зміни з використанням засобів дезінфекції, що дозволені законодавством до застосування.
Керівники підприємств торгівлі, громадського харчування та сфери обслуговування населення повинні забезпечити проведення профілактичних дезінфекційних заходів.

Начальник відділу державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Новоушицького районного управління
ГУ Держпродспоживслужби
в Хмельницькій області Д.Бажан

Поділитися:

Громада провела в останню дорогу молодшого сержанта Олексія ПРИВЕДУ
25.11.2024 16:28
Новоушиччина в жалобі… Сьогодні в с. Зелені Курилівці громада провела в останню дорогу молодшого сержанта Олексія ПРИВЕДУ. Серце Воїна зупинилося під час проходження військової служби 22 листопада в…
Трагічна звістка знову прийшла у нашу громаду - зупинилося серце молодшого сержанта Олексія ПРИВЕДИ
25.11.2024 09:17
Гірка новина вкотре сколихнула нашу громаду… 22 листопада в м. Ярмолинці під час проходження військової служби зупинилося серце молодшого сержанта Олексія ПРИВЕДИ, жителя с. Зелені Курилівці. …
Четверта субота листопада - День пам’яті жертв голодоморів
25.11.2024 08:17
Не згасає свіча пам’яті жертвам голодоморів… Четверта субота листопада - День пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років, масових штучних голодів 1921-1923-го і 1946-1947 років. У суботуву Новій…