Профілактики харчових отруєнь

06.04.2022
12:44

Літо – найкраща пора року: сонячні теплі дні, свіжі овочі та фрукти, відпочинок на морі чи на природі. Однак, саме в цю пору відбувається значне зростання захворюваності на кишкові інфекції.

Харчові отруєння — неконтактні захворювання, викликані споживанням у їжу зараженого бактеріями продукту, рідше — продукту, що із самого початку містив токсини. Відмінність від харчових інфекцій полягає у зовсім іншому шляху передачі захворювання. Якщо інфекція є контактною за своєю природою, то причиною токсикоінфекції є наявність патогенних або умовно-патогенних мікроорганізмів у їжі. Вторинні випадки зараження можливі лише при умові повторного споживання зараженої їжі. Характеристика харчових отруєнь — це харчова зараженість в першу чергу, а в другу — порушення технології приготування або зберігання продуктів харчування.

Уникнути харчового отруєння набагато простіше, ніж інфекції, оскільки дотримання правил особистої та харчової гігієни дає практично 100% гарантію захисту від зараження.

Як уберегтися та запобігти виникненню харчових отруєнь?

Для цього слід чітко дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі:

  • необхідно мити руки перед приготуванням або споживанням їжі та після відвідування туалету. Слід також мити руки після розробки сирих яєць та м’яса;
  • ретельно мити фрукти та овочі, які вживаються сирими;
  • гарячою водою та миючими засобами для посуду вимивайте робочий стіл на кухні, розробні дошки та кухонний інвентар, зокрема ті предмети, на яких розробляли сире м’ясо;
  • дотримуйтесь температурного режиму при зберіганні продуктів, особливо тих, що швидко псуються;
  • при купівлі м'яса слід перевіряти наявність тавра, яке б свідчило про проходження ветеринарно-санітарного контролю;
  • в жодному разі не їжте недосмажену (недоварену) птицю і м’ясо. Під час приготування м'яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;
  • перед використанням слід обов'язково: молоко — кип'ятити, простоквашу-самоквас - використовувати лише для тіста, не пастеризований сир — для страв, які проходять в подальшому теплову обробку;
  • готові страви необхідно вживати свіжими, зберігати не більше визначеного терміну при температурі 2-6°С або в гарячому вигляді не нижче 65°С. Якщо страва готувалася заздалегідь, її слід перед вживанням перекип’ятити або просмажити, а не розігріти;
  • не підлягають зберіганню готові салати;
  • зберігати вироби з масляним кремом при температурі 2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом — не більше 6 годин. У літній період кондитерські вироби з заварним кремом бажано не готувати;
  • зберігати продукти необхідно відповідно до зазначених умов виробником на упаковці;
  • важливо уникати сусідства сирої продукції та готових страв.

Незабаром розпочнуться святкування випускних вечорів, урочистостей, проведення інших заходів в закладах громадського харчування. Побережіть себе, щоб не перетворити свято у страждання! Не переїдайте, не вживайте надмірної кількості алкоголю та гострих закусок. Суворо дотримуйтесь правил приготування та зберігання готових страв.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!

Поділитися:

Землякам, які захищають Україну, передано генератор
04.06.2025 16:06
Нашим землякам, які захищають Україну в складі 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади, передано генератор. Його придбано коштом благодійного рахунку, який щомісячно поповнюють…
Обережно, ботулізм!
04.06.2025 14:06
Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою ботулізму та її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених харчових продуктах. Збудник - анаероб широко поширений в…
4 червня минає два роки, як загинув Герой Ярослав МАЙСТЕРЧУК
04.06.2025 13:21
Сьогодні минає два роки, як під час мінометного обстрілу поблизу населеного пункту Кам’янське Запорізької області загинув солдат МАЙСТЕРЧУК Ярослав Леонідович, житель с. Струга. Герой з першого…