Наголошуємо про необхідність наявності санітарного паспорта на транспортний засіб,
яким здійснюється перевезення харчових продуктів, що передбачено п. 12.3 «Правил
перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні» затвердженими наказом
Міністерства транспорту України від 14 жовтня 1997 року №363 (зареєстровані в
Міністерстві юстиції України 20 лютого 1998 року).
Водночас, в п.12.4 цього ж документу зазначено, що водій (експедитор), зайнятий
перевезенням харчових продуктів, повинен мати санітарну книжку з результатами
медичного огляду.
Відповідно до статті 44 Закону України «Про основні принципи та вимоги до
безпечності та якості харчових продуктів» передбачено, що оператори ринку, які
здійснюють перевезення харчових продуктів зобов’язані використовувати чисті
транспортні засоби та/або контейнери, утримувати їх у належному стані та забезпечити
захист продуктів від забруднення і мати таку конструкцію, що забезпечує результативне
чищення та дезінфекцію.
Документальним підтвердженням дотримання вимог може слугувати санітарний
паспорт на автомобіль, який видаватиметься територіальним органом
Держпродспоживслужби відповідно до звернення оператора ринку та на підставі огляду
автотранспорту, довідки про санітарну обробку та підтвердження якості проведеної
дезінфекції, прописаних в додатках до цього листа.
В розділі 1 ст.1 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності
та якості харчових продуктів» є визначення терміну «стадії виробництва та обігу харчових
продуктів» (п.82), це – «будь-які стадії, у тому числі виробництво, зберігання,
транспортування, реалізація або постачання харчових продуктів кінцевому споживачу».
Керуючись вимогами ст.22 п.1 та п.2 цього ж закону, оператори ринку повинні
забезпечити простежуваність і бути здатними встановити інших операторів ринку, які
постачають їм харчові продукти та інші об’єкти санітарних заходів за принципами "крок
назад" і «крок вперед». Також, в ст.22 п.4 встановлено, що дана інформація повинна
зберігатися протягом шести місяців після закінчення кінцевої дати продажу харчового
продукту, нанесеної на маркуванні.
Відповідно до вище викладеного нагадуємо про необхідність проводити вчасне
миття та дезінфекцію транспортних засобів з відмітками в санітарному паспорті. У разі
відсутності санітарного паспорта на транспортний засіб, яким перевозяться харчові
продукти звернутися до Новоушицького управління Держпродспоживслужби за адресою
смт Нова Ушиця, вул. Ветеринарна, 16 для його отримання.
Новоушицьке управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області