ЕКОНОМІЧНІ ТА СОЦІАЛЬНІ ПЕРЕВАГИ ОТРИМАННЯ ЛЕГАЛЬНИХ ДОХОДІВ

15082014 LEGALIZACIJA

Сьогодні Україна крокує шляхом інтеграції в правове європейське суспільство. Але, нажаль, ми все ще стикаємось з таким явищем як заробітна плата «у конверті». В такий спосіб власники підприємств та приватні підприємці економлять кошти і набивають свої гаманці, не сплачуючи податки. Але, для найманих працівників таке явище несе чимало негативних моментів. Погоджуючись на роботу без документального оформлення трудових відносин, громадянин, у першу чергу, діє проти себе, бо це позбавляє його легального працевлаштування, а значить, оплати й охорони праці та здоров’я, соціального, пенсійного та медичного забезпечення.

Людина, яка погоджується працювати без належного оформлення трудової угоди, фактично є безправною. Роботодавець по відношенню до неї нехтує своїми обов’язками щодо забезпечення законних соціальних гарантій працівникам – може звільнити її без пояснення причин, змушувати працювати понаднормово, як правило таким робітникам не надаються щорічні оплачувані відпустки.

Виплата заробітної плати нижче встановленого рівня є порушенням трудового законодавства. Громадяни, які отримують доходи, що не оподатковуються, або доходи нижче встановленого рівня мінімальної заробітної плати, є співучасниками тіньового бізнесу та приховування податків від держави.

Приховування від держави заробітної плати позбавляє громадян, які її отримували, права на соціальний захист. Адже роботодавці, які сплачують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, забезпечують своїх найманих працівників правом на отримання не тільки пенсій, а й лікарняних, мінімальних щомісячних виплат у центрі зайнятості, страхових виплат у разі нещасного випадку та ін.

Відповідно до чинного законодавства пенсія формується протягом усього трудового періоду. А це означає, що чим більше буде розмір заробітної плати і розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, що відраховується із заробітної плати та нараховується на фонд оплати праці, тим більше буде розмір пенсії. Якщо роботодавці офіційно не нараховують заробітну плату найманим працівникам, а виплачують її «в конверті», це означає, що роботодавець не сплачує єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за своїх працівників, відповідно працівникам страховий стаж не зараховується, і вони позбавляються частини пенсії.

Чим більше буде розмір заробітної плати і розмір єдиного соціального внеску, що відраховується із заробітної плати в Пенсійний фонд України, тим більше буде розмір пенсії. Якщо роботодавці офіційно не нараховують заробітну плату найманим робітникам, а виплачують її в конверті, це означає, що роботодавець не сплачує ЄСВ в Пенсійний фонд за своїх працівників, відповідно працівникам страховий стаж не зараховується, і вони позбавляються частини пенсії.

Переваги отримання легальних доходів очевидні. Суспільство негативно ставиться до виплати заробітної плати в «конвертах», веденню подвійної бухгалтерії. Недоотримані місцевими бюджетами суми податку з доходів найманих працівників не дають змогу в повному обсязі та своєчасно виплачувати пенсії, заробітну плату, фінансувати дошкільні та учбові заклади, лікарні, дитячі будинки, здійснювати підтримку малозабезпечених верств населення.

Тому кожна людина, маючи право на працю, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується, самостійно має вирішувати, що для неї важливіше – жити сьогоденням або ж мати впевненість у завтрашньому дні, отримуючи надійні соціальні гарантії.

Для реалізації своїх трудових прав та забезпечення свого майбутнього найманий працівник повинен вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору, а також регламентацію трудових відносин відповідно до чинного трудового законодавства. У разі відмови роботодавця кожен громадянин має право звернутися до компетентних державних органів за захистом своїх конституційних прав.

Разом з тим, хотілося б нагадати, що у відповідності зі ст. 24 КЗпП України трудовий договір повинен оформлятися наказом або розпорядженням керівника підприємства про зарахування працівника на роботу. Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Не позбавляйте себе належного захисту у випадку непрацездатності та у старості, не перекладайте у майбутньому соціальну турботу про себе на сім'ю та рідних. Ставайте на захист своїх інтересів, адже про достойну пенсію необхідно подбати.

Відділ економіки, інвестицій та інформаційного забезпечення

Поділитися:
Як захистити себе від інтернет-шахраїв: поради кіберполіції
19.09.2024 13:36
Шахраї стають дедалі хитрішими, маскуючи свої атаки під офіційні сайти й акаунти. Щоб уникнути пасток шахраїв, кіберполіція радить перевіряти джерела інформації та користуватися двофакторною…
Кам’янець-Подільська окружна прокуратура забезпечила повернення у комунальну власність земель в межах прибережної захисної смуги Дністровського водосховища
19.09.2024 13:28
Кам’янець-Подільською окружною прокуратурою забезпечено реальне виконання судових рішень про визнання незаконними та скасування наказів ГУ Держгеокадастру та державної реєстрації права власності на…
19 вересня - День селища
19.09.2024 08:45
ДОРОГІ КРАЯНИ! Цьогоріч ми відзначаємо 585 років від першої писемної згадки про Нову Ушицю. Вкотре ми не організовуємо гучних святкувань з нагоди Дня селища, адже в нашій країні триває війна…