Гриби : користь чи шкода?
Гриби – представники окремого біологічного царства. Їх будова сильно відрізняється від рослин, тварин і комах, але вони володіють величезною кількістю корисних речовин, тому і займають вагому нішу в нашому раціоні. Багатий мінеральний склад ставить цей продукт в один ряд з фруктами, вуглеводний склад – з овочами, а велика кількість білка – з м’ясом. Але, на жаль, все це багатство досить складно засвоюється, тому підходить далеко не всім.
Гриби є непоганим джерелом цінних білкових сполук. Вони включають до складу 18 амінокислот, необхідних для нормального функціонування організму людини. 100 г грибів містить 4 г білка, 3 г вуглеводів і 1,3 г жирів. Найбільш цінними жировими компонентами є ненасичені жирні кислоти, гліцериди жирних кислот і лецитин. Але більшу частину їх маси становить вода. Сушені ж гриби на три чверті складаються з білків.
Чимало тут і цінних мікроелементів. Завдяки своєму особливому складу гриби можуть виводити шкідливий холестерин з крові і зміцнювати серцево-судинну систему. Їх вживання позитивно позначається на роботі міокарда і допомагає запобігти деякі захворювання серця. Цинк і мідь, які містяться в грибах, сприяють кровотворенню і беруть участь у виробленні гормонів гіпофізом. Систематичне вживання цього цінного продукту дозволяє поліпшити стан шкіри, нігтів і волосся.
Крім того, у грибах є корисні бета-глюкани, вплив яких позитивно позначається на роботі імунної системи і допомагає запобігти раку, а також мелатонін – один з найсильніших природних антиоксидантів.
Але, незважаючи на багатий хімічний склад і величезну кількість корисних властивостей, гриби зовсім не відносять до корисних і дієтичних продуктів. Причин цього чимало. Одна з головних – високий вміст в них хітину, переварити який людині дуже складно. Крім того, гриби здатні сповільнювати виділення шлункового соку, що робить їх розщеплення ще більш складним. Порушується процес травлення, що веде до поганого засвоєння та інших продуктів, що вживаються разом з ними. Саме тому зловживати грибами не варто навіть здоровим людям.
Ще один істотний мінус грибів – їх здатність накопичувати шкідливі речовини. Вони, як невеликі губки, можуть збирати їх з води, грунту і навіть з повітря. В грибах, які росли на забруднених територіях, часто виявляють солі важких металів і навіть радіоактивні частинки. Тому не варто вживати в їжу гриби, зібрані біля доріг або в промислових зонах, а також на газонах у великих містах.
Близько 90% випадків смертельно небезпечного захворювання-ботулізму пов’язано з вживанням грибних консервів, приготованих в домашніх умовах. Навіть самі безпечні і корисні гриби можуть стати отрутою, якщо їх неправильно консервувати і зберігати.
Не можна забувати і про отруйні гриби. Вони можуть не тільки викликати серйозні отруєння, але і ставати причиною летальних результатів.
Якщо ви любите цей продукт, але хочете захистити себе від можливого ризику, пов’язаного з його вживанням, то краще відмовитися від самостійного збирання. Не варто купувати гриби і у незнайомих людей на ринку. Якщо ж ви любите побродити по лісі, і пошук являє для вас окреме задоволення, то будьте гранично уважними. Брати можна тільки ті гриби, в яких впевнені на сто відсотків, і то якщо вони ростуть на відносно екологічно чистих територіях.
Заступник начальника Новоушицького управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області
Д.Бажан
01.10.2021