Споживання відварених дикорослих печериць стало причиною смерті 59-річної мешканки Кам’янець-Подільського району. Гриби жінка споживала ввечері 29 жовтня, за добу відчула симптоми отруєння. За кілька годин потому звернулася до лікарні та у важкому стані була госпіталізована до відділення анестезіології та інтенсивної терапії КНП ДМР «Дунаєвецька багатопрофільна лікарня». Через отруєння у жінки розвинулась гостра печінкова-ниркова недостатність, внаслідок чого хвора померла 3 листопада.
З початку року на Хмельниччині зареєстровано 5 випадків отруєння грибами, у яких постраждали 6 осіб, з них двоє померли. Крім того, у 2 осіб в процесі дообстеження діагноз «отруєння» було змінено на інший.
Фахівці Новоушицького відділення ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» черговий раз невпинно нагадують, що найкращий спосіб запобігти отруєнню – це їсти лише фермерські гриби і відмовитися від дикорослих. Якщо ж ви купуєте дикорослі гриби, то варто пам’ятати про таке:
- купуйте гриби в офіційних торгових точках (криті ринки, магазини) – там всі товари мають проходити відповідний санітарний контроль;
- уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
- коли купуєте чи збираєте гриби, майте напоготові (у телефоні чи надруковані) зображення їстівних грибів, знайте, як відрізнити гриб від отруйного двійника;
- за найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;
- не беріть занадто маленькі чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
- не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій;
- вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути;
- споживайте гриби ЛИШЕ після термічної обробки, навіть якщо це — сироїжки;
- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше, ніж добу.
Симптоми грибного отруєння можуть з’явитися у проміжок часу від 30 хвилин до кількох діб після вживання, залежно від виду грибів. У хворого може виникати нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження частоти пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, галюцинації.
Якщо ви помітили зазначені симптоми у людей, котрі нещодавно їли гриби — негайно телефонуйте 103! Поки чекаєте на “швидку”, потрібно промити шлунок хворого водою: тобто випити декілька склянок води кімнатної температури та викликати блювання, а потім повторювати цю процедуру доки зі шлунку хворого не виходитиме чиста вода.
Будьте обережні та не нехтуйте своїм здоров’ям!
Фельдшер санітарний
Новоушицького відділення
ДУ «Хмельницький обласний центр контролю
та профілактики хвороб МОЗ України» Людмила Ріпак