27 липня в одному із сіл Хмельницького району зафіксували «сімейний осередок з трьома випадками ботулізму». При цьому,постраждали одразу двоє, один із яких є внутрішньо переміщеною особою. Двоє братів - 1971-го та 1982-го років народження,смачно повечеряли в’яленою та тушкованою рибою домашнього приготування, що ,як виявилося ,була заражена збудником ботулізму. Разом із ними вечеряла мама одного із чоловіків,1960р.н., щоправда, риби вона не їла.
Доречі ,домашню консерву за словами потерпілих , виготовили ще у березні і жодних нарікань на її якість досі не було. Ця банка була останньою із партії.
Симптоми нездужання у хворих з’явилися уже наступного дня,за екстреною медичною допомогою вони звернулися лише на третій день недуги. Хворі нарікали на появу сухості у роті,важкість ковтання,запаморочення та блювоту, двоїння в очах та затруднене дихання.
Того ж дня обох шанувальників в’яленої риби госпіталізували з діагнозом «ботулізм» до Хмельницької інфекційної лікарні у стані середньої важкості ,а матір госпіталізували наступного дня у важкому стані. Усім хворим була введена протиботулінічна сироватка.
Що ж таке «ботулізм» ?
Ботулізм - це харчове отруєння,що може призвести до тяжких наслідків. Причиною даного захворювання найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса,риби, рідше – овочів. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса(ковбаси,шинки,тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування,проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше( уже через 2 год.) або значно пізніше(4 доби і більше). В більшості випадків симптоми ботулізму проявляються з порушенням близького зору: ви не можете читати текст,але добре бачите предмети; сильно виражена сухість в роті,важкість говорити,підвищена стомлюваність,запаморочення.
Як же вберегтися від «ботулізму»?
Насамперед уникайте споживання:
- в’яленої ,копченої,солоної та консервованої риби;
- м’ясних та грибних консервів;
- консервів домашнього виробництва.
При виникнені перших ознак захворювання обов’язково звертайтеся до лікаря. Бережіть себе та здоров ’я своїх рідних!!!
Фельдшер санітарний Новоушицького відділення ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Л.Ріпак
official website