Обережно ботулізм!!!

27 липня в одному із сіл Хмельницького району зафіксували «сімейний осередок з трьома випадками ботулізму». При цьому,постраждали одразу двоє, один із яких є внутрішньо переміщеною особою. Двоє братів - 1971-го та 1982-го років народження,смачно повечеряли в’яленою та тушкованою рибою домашнього приготування, що ,як виявилося ,була заражена збудником ботулізму. Разом із ними вечеряла мама одного із чоловіків,1960р.н., щоправда, риби вона не їла.
Доречі ,домашню консерву за словами потерпілих , виготовили ще у березні і жодних нарікань на її якість досі не було. Ця банка була останньою із партії.
Симптоми нездужання у хворих з’явилися уже наступного дня,за екстреною медичною допомогою вони звернулися лише на третій день недуги. Хворі нарікали на появу сухості у роті,важкість ковтання,запаморочення та блювоту, двоїння в очах та затруднене дихання.
Того ж дня обох шанувальників в’яленої риби госпіталізували з діагнозом «ботулізм» до Хмельницької інфекційної лікарні у стані середньої важкості ,а матір госпіталізували наступного дня у важкому стані. Усім хворим була введена протиботулінічна сироватка.
Що ж таке «ботулізм» ?
Ботулізм - це харчове отруєння,що може призвести до тяжких наслідків. Причиною даного захворювання найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса,риби, рідше – овочів. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса(ковбаси,шинки,тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування,проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше( уже через 2 год.) або значно пізніше(4 доби і більше). В більшості випадків симптоми ботулізму проявляються з порушенням близького зору: ви не можете читати текст,але добре бачите предмети; сильно виражена сухість в роті,важкість говорити,підвищена стомлюваність,запаморочення.
Як же вберегтися від «ботулізму»?
Насамперед уникайте споживання:
- в’яленої ,копченої,солоної та консервованої риби;
- м’ясних та грибних консервів;
- консервів домашнього виробництва.
При виникнені перших ознак захворювання обов’язково звертайтеся до лікаря. Бережіть себе та здоров ’я своїх рідних!!!
Фельдшер санітарний Новоушицького відділення ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Л.Ріпак

Поділитися:

Громада провела в останню дорогу молодшого сержанта Олексія ПРИВЕДУ
25.11.2024 16:28
Новоушиччина в жалобі… Сьогодні в с. Зелені Курилівці громада провела в останню дорогу молодшого сержанта Олексія ПРИВЕДУ. Серце Воїна зупинилося під час проходження військової служби 22 листопада в…
Трагічна звістка знову прийшла у нашу громаду - зупинилося серце молодшого сержанта Олексія ПРИВЕДИ
25.11.2024 09:17
Гірка новина вкотре сколихнула нашу громаду… 22 листопада в м. Ярмолинці під час проходження військової служби зупинилося серце молодшого сержанта Олексія ПРИВЕДИ, жителя с. Зелені Курилівці. …
Четверта субота листопада - День пам’яті жертв голодоморів
25.11.2024 08:17
Не згасає свіча пам’яті жертвам голодоморів… Четверта субота листопада - День пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років, масових штучних голодів 1921-1923-го і 1946-1947 років. У суботуву Новій…