Гострі кишкові інфекції (ГКІ) ‒ це група захворювань, збудниками яких є віруси і бактерії, що вражають слизову оболонку шлунку і кишківника (рідше ротоглотки). Потрапляючи в травний тракт, вони провокують нудоту, гастрит з блювотою, гостру діарею і як наслідок ‒ зневоднення організму. Характерні симптоми включають також загальну інтоксикацію (отруєння), яке може проявлятися в легкій, помірній та тяжкій формах.
Найпоширенішими кишковими інфекціями влітку є дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусна й ентеровірусні інфекції.
Основними причинами захворювань є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять у собі збудник захворювання, залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, зберігання харчових продуктів у антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Частіше від отруєнь страждають люди похилого віку та діти.
Збудники кишкових інфекцій тривалий час існують у ґрунті, воді, столовому посуді, меблях та на інших різних предметах, продуктах харчування. При цьому наявність збудників та процес їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості продукту. До організму здорової людини збудники кишкової інфекції потрапляють разом з їжею, водою або через брудні руки. Основною ознакою, що дозволяє швидко відрізнити ГКІ від інших хвороб шлунково-кишкового тракту, є раптовий гострий початок. До виникнення типових проявів може спостерігатися короткочасна слабкість, зниження апетиту, сонливість, загальне погіршення самопочуття.
Симптоматика захворювання безпосередньо пов’язана зі збудником і залежить від наявності супутніх і хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту.
ГКІ має ряд загальних ознак:
- порушення самопочуття (біль і важкість у голові, ломота, млявість);
- лихоманка (може протікати без температури);
- больові відчуття в зоні шлунка і в центральній частині живота;
- напади нудоти, блювання до 5-6 разів на добу;
- рідкі та водянисті випорожнення. Іноді інфекція кишківника призводить до появи слизу або прожилок крові у випорожненнях.
При важкій формі інфекція шлунка провокує швидке зневоднення: зменшення кількості сечі (анурія), падіння артеріального тиску, поява судом.
Інкубаційний період (час від моменту зараження до появи клінічних проявів) триває від кількох годин до 5-7 днів.
Загальними профілактичними заходами з попередження гострих кишкових інфекцій є санітарна культура населення та дотримання елементарних гігієнічних навичок.
Тож, аби не постраждати від харчового отруєння та гострих кишкових інфекцій, слід дотримуватися таких профілактичних заходів:
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутельовану питну воду промислового виготовлення, призначену для споживання людиною, не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, ставків, невідомих підземних джерел водопостачання, поверхневих вод тощо;
- не вживати продукти й напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;
- при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб та при дотриманні температурних режимів, зазначених на упаковці та у встановлений виробником термін. Продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’язково дотримуватись термінів їх зберігання;
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб; купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
- перед приготуванням їжі та перед її вживанням слід завжди дотримуватися правил особистої гігієни;
- ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково піддати повторній термічній обробці;
- для обробки сирих та варених продуктів використовувати різний інвентар та приладдя;
- не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин);
- не брати в дорогу при здійсненні подорожі та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);
- під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі дикорослі ягоди, гриби та інші продукти невідомого походження;
- захищати харчові продукти від випадкових забруднень, від комах, гризунів та інших тварин.