Профілактика сальмонельозу

Щорічно в Україні реєструються як поодинокі випадки, так і групові захворювання сальмонельозною інфекцією під час святкувань весіль, днів народження, христин і т.п..

Наша область займає друге місце в країні по захворюваності на сальмонельоз. За три місяці 2024 року в Хмельницькій області зареєстровано 51 випадок сальмонельозу, що на 13 випадків більше за аналогічний період 2023 року.

Так, в лютому місяці поточного року в одному із закладів громадського харчування у м.Хмельницькому зареєстровано спалах сальмонельозу.

Захворювання характеризується ураженням органів травлення з розвитком синдрому інтоксикації. Хворобу викликає велика група бактерій сальмонел, які стійкі у зовнішньому середовищі. Сальмонели здатні зберігатися та розмножуватися у харчових продуктах не змінюючи їх зовнішнього вигляду та смаку. Основними джерелами інфекції є велика рогата худоба, свині, домашня водоплавна птиця, кішки, собаки, щурі, миші, а також хвора людина або носій. Носійство збудника у перехворілих може тривати від кількох днів до кількох років. До організму збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, харчовими продуктами ( м'ясо та м’ясні продукти, молоко, яйця) або через брудні руки.

Інкубаційний період становить від 2-6 годин до 2-3 діб. Захворювання починається гостро з підвищення температури тіла до 38-39* С, головного болю, слабкості, болю в животі. Пізніше приєднується нудота, блювота та діарея.

З метою профілактики сальмонельозу та інших гострих кишкових інфекцій рекомендую не складні та доступні правила для всіх:

* ретельно мийте руки з милом після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі;

* не споживайте продукти сумнівної якості та з закінченим терміном зберігання;

* не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, особливо вздовж автомагістралей;

* відпочиваючи на природі, не вживайте воду з річок та ставків, купайтесь в призначених для цього містях;

* яйця водоплаваючої птиці (качині, гусячі і т.і.) вживайте тільки для приготування тіста, а також в страви, що підлягають достатній термічній обробці;

* не допускайте у приміщення, особливо де зберігаються продукти, залітання мух.

Високий рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції, в т.ч. сальмонельоз,зазвичай припадає з настанням теплої пори року, особливо спеку.

Щоб уникнути виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій, хочу звернутись до керівників закладів загальної середньої освіти, закладів дошкільної освіти, власників закладів громадського харчування та закладів продовольчої торгівлі щодо забезпечення в достатній кількості холодильного обладнання, посуду, інвентарю, санітарного одягу, миючих та дезінфікуючих засобів, максимально обмежити виготовлення епіднебезпечної продукції (холодці, фаршировані страви, салати з майонезом, кондитерські вироби з кремом, вироби з лівером). Не допускати до приготування страв, обслуговування відвідувачів, миття посуду осіб, які не пройшли медичний огляд та гігієнічне навчання. Утримувати територію та приміщення об’єктів в належному санітарному стані.

Так як вода може бути одним із факторів передачі кишкових інфекцій, і у вас виникли сумніви щодо якості води, яку споживають в закладі: ви можете звернутись до Новоушицького відділення ДУ «Хмельницький ОЦКПХ

МОЗ України» (вул.Захисників України,36, приміщення стоматполіклініки КНП Новоушицька БЛ») для проведення лабораторних досліджень за санітарно-хімічними, мікробіологічними, паразитологічними показниками. Також наша установа надає консультації щодо проведення гігієнічного навчання персоналу вище згаданих об'єктів.

ПАМ’ЯТАЙТЕ: тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути захворюванню кишковими інфекціями.

Фельдшер санітарний

Новоушицького відділення

ДУ «Хмельницький обласний центр контролю

та профілактики хвороб МОЗ України» Людмила Ріпак

Поділитися:
18 і 19 травня Україна вшановує два трагічні пам’ятні дні, пов’язані зі злочинами комуністичного тоталітарного режиму
17.05.2024 14:30
Цього року 18 і 19 травня Україна вшановує два трагічні пам’ятні дні, пов’язані зі злочинами комуністичного тоталітарного режиму. 18 травня – це 80-ті роковини депортації…
З 13 до 17 травня - Європейський тиждень громадського здоров’я
15.05.2024 14:30
В Україні цей захід відзначають уже вшосте. Ця акція має на меті привернути увагу до здоров’я та добробуту громадян, а також сприяти співпраці профільних спільнот у Європі. &nbsp…
За реагування прокуратури енергопостачальник поверне кошти за поставлену за завищеними цінами електроенергію
14.05.2024 14:31
За результатами розгляду позовів Кам’янець-Подільської окружної прокуратури Чемеровецькій та Закупненській селищним радам буде повернуто надмірно сплачені кошти за закупівлю електроенергії. …