24 березня - Всесвітній день боротьби з туберкульозом

«Так,ми можемо подолати туберкульоз»

За статистикою ВООЗ щороку в світі хворіють на туберкульоз близько дев'яти мільйонів людей. З них всього шість мільйонів хворих проходить лікування. Щорічно помирає приблизно 1,7 млн. хворих на туберкульоз.

В Україні за 2023р виявлено 19891 нових випадків захворювання та рецидивів.

У Новоушицькій громаді на обліку знаходиться 13 хворих на туберкульоз.Хворі виявлні при звернені до сімейного лікаря,а також при обстежені методом флюорографії.

Сучасний туберкульоз має цілий ряд особливостей: мікобактерія туберкульозу,яка викликає хворобу, нарощує свою патогенність і вірулентність; зростає стійкість мікобактерій туберкульозу до антибактеріальних препаратів та виникають хіміорезистентні форми збудника. Під впливом інтенсивної хіміотерапії мікобактерії, щоб вижити, перетворюються в атипові форми, які надзвичайно важко виявити. Дуже високий показник інфікованості дітей і підлітків. Тому безконтрольне вживання антибіотиків,без призначення лікаря,приводить до стійких форм туберкульозу до лікування антибіотиками.

Ранніми проявами туберкульозу легенів та інших органів і систем є безпричинне змарніння, загальна слабість, що з’являється переважно надвечір, зниження працездатності, поступова втрата апетиту, безсоння, нервова вразливість, часто невисока гарячка в надвечірні години, пітливість вночі. При туберкульозі легенів з’являється сухий, іноді тривалий (більше 3 тижнів) кашель. Початок туберкульозу легень у дітей супроводжується такими проявами як в’ялість, байдужість, втрата апетиту, сонливість, блідість, покашлювання.

При прояві одного або декількох з перерахованих симптомів необхідно негайно звернутися до сімейного лікаря для подальшого обстеження і з’ясування їх причини.

Деякі вважають, що лікувати туберкульоз потрібно виключно у стаціонарі. В той час, як у більшості країн світу в стаціонарі пацієнта лікують до 2 тижнів, а далі переводять на амбулаторне лікування.

Насправді після початку ефективного режиму лікування бактеріологічне навантаження швидко знижується, і за кілька днів пацієнт перестає бути контагіозним. Після початку лікування пацієнти не становлять загрози зараження для інших людей.

Лікарі первинної медичної допомоги виявляють пацієнтів з підозрою на туберкульоз та направляють їх на обстеження у медичні заклати вищого рівня. Медичну допомогу пацієнту нададуть у тому закладі, у якому пацієнту буде комфортно. Амбулаторне лікування також передбачає можливість обрати формат отримання ліків у зручний для людини спосіб. Призначення схеми лікування відбувається лікарем-фтизіатром. На первинній ланці відбувається організація та контроль отримання лікування.Всі ліки на весь період лікуваня для таких пацієнтів безкоштовні.

Бережіть себе та своїх рідних!

Заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення Шпак Р.М.

Поділитися:
ГУ ПФУ в Хмельницькій області інформує
03.05.2024 12:15
У квартирі зареєстрована сім’я з трьох осіб. Дружина з дитиною виїхали за кордон. Скільки осіб буде враховано при призначенні субсидії? До складу домогосподарства включаються всі особи, які…
Безоплатна правнича допомога для людей похилого віку
03.05.2024 12:09
Понад 180 тисяч людей похилого віку у 2023 році звернулися до юристів системи безоплатної правничої допомоги. З них майже 17 тисяч отримали безоплатну вторинну правничу допомогу. В більшості…
Як ветеранам і цивільним порозумітися: запустили новий інформаційний проєкт
03.05.2024 12:06
Для ветеранів та цивільних запустили новий інформаційно-аналітичний проєкт “Спектри”, який сприятиме поверненню військових до цивільного життя. Цикл програм запустив Український ветеранський фонд…