Африканська чума свиней – інфекційне захворювання свійських та різних видів диких свиней, збудником якого є ДНК-вмісний вірус сферичної форми, дуже складний, що проявляє значну генетичну мінливість. Заражає клітини імунної системи та ініціює вироблення величезної кількості специфічних антитіл, які, на жаль, не здатні до повної нейтралізації збудника. Це є однією з основних причин чому виготовлення ефективної вакцини проти нього наразі неможливе.
Вірус АЧС, внаслідок особливостей своєї складної структури, дуже стійкий до зовнішніх факторів, в зв’язку з чим його виживання в об’єктах середовища і продуктах свинячого походження незвичайно високе. Зокрема, вірус стійкий як у кислому так і в лужному середовищі, а в умовах довкілля може зберігатися при температурах: 50 С - до 7 років, 18-20 °С -18 місяців, 37 °С –до 30 днів, 50 °С – до одної години. У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м'ясі від хворих тварин - до 155 днів, в копченій ковбасі та шинці - до 5 місяців, у гною - більше 3 місяців, в ґрунті - (112 діб літо-осінь, 200 діб осінь-зима). Охолодження (особливо заморожування) консервує вірус, у морозильнику при мінус 30-60 °С лишається активним до 10 років, в охолодженому м’ясі до 15 тижнів. Така висока стійкість вірусу і сприяє його швидкому розповсюдженню на значні території.
Факторами передавання збудника можуть стати різні об’єкти зовнішнього середовища - корми, вода, гній, підстилка, предмети догляду за тваринами, одяг обслуговуючого персоналу, транспорт, що були контаміновані вірусом, а також трупи загиблих від чуми свиней. Особливо небезпечними є інфіковані продукти забою, боєнські та кухонні відходи. Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, гризуни, комахи, не чутливі до нього дикі та свійські тварини, а також люди, що знаходяться в епізоотичному осередку.Вірус АЧС не передається людині і є безпечним для її здоров’я.
Клінічні ознаки АЧС і що необхідно робити при підозрі?
Інкубаційний період захворювання (час з моменту проникнення збудника в організм до клінічного прояву симптомів захворювання) короткий (2–12 днів) і супроводжується лихоманкою (40–42 °С) впродовж 48-ми годин перед проявом клінічних ознак та відсутністю інших симптомів в цей період. Більшість хворих тварин у цей час виглядають абсолютно здоровими й не відмовляються від корму (лише незначний відсоток проявляє неспокій або ж навпаки - постійно лежить). Клінічні ознаки проявляються коли спадає температура: тварини проявляють слабкість (хитка хода, відмова від корму, ознаки спраги), збиваються в гурти, з’являються ознаки серцевої недостатності: синюшність (ціаноз) шкіри та значні крововиливи (геморагії на шкірі та у внутрішніх органах). Поросні свиноматки як правило абортують незалежно від терміну вагітності на 5–8 добу після зараження чи на 1-3 лихоманки. На плодових оболонках і шкірі плодів часто реєструють крововиливи. Загибель хворих тварин настає внаслідок серцевої недостатності (набряк легенів - внаслідок геморагічного діатезу), переважно на 7–10 добу з моменту прояву перших клінічних ознак хвороби. Смертність при АЧС складає майже 100 %.
В умовах прогресуючого погіршення ситуації з АЧС в Україні будь-які аномалії в поведінці свиней чи ознаки захворювання (не кажучи про випадки загибелі) слід розглядати як ймовірний спалах АЧС і терміново повідомити про це спеціаліста державної служби ветеринарної медицини. Ознаки хвороби, число вражених або загиблих тварин можуть бути надзвичайно розмаїтими в залежності від шляхів, дози зараження та інших обставин і не завжди відповідають типовому опису перебігу цього захворювання. Послідовність дій власників та подальших дій та заходів з боку держави регламентується відповідною інструкцією і розробленими для таких випадків планами дій. Про необхідні заходи, у разі обґрунтованості підозри, власника обов’язково повідомлять викликані спеціалісти. Підтвердження або виключення діагнозу на АЧС завжди потребує проведення лабораторних досліджень. Проби на АЧС має відібрати лише кваліфікований фахівець з урахуванням усіх обставин інциденту. Лікування тварин або будь-які намагання самотужки вийти з цієї ситуації лише додатково її ускладнять та сприятимуть подальшому поширенню інфекції і можуть бути кваліфіковані як злочин з відповідними до його тяжкості процесуальними наслідками.
Слід зазначити, що АЧС входить до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин та списку інфекційних та інвазійних хвороб тварин затвердженого МЕБ (Міжнародне епізоотичне бюро). Наразі АЧС чи не найнебезпечніша з усіх хвороб свиней оскільки її занесення супроводжується:
високою смертністю серед ураженого поголів’я і значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини й необхідністю знищувати усе, навіть потенційно інфіковане стадо, а в населеному пункті, де встановлено карантин щодо АЧС, усіх наявних в господарствах громадян свиней;
запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств та обмежень у сфері торгівлі свинарською продукцією, що впливає на ціни та доступність свинини для споживачів;
комплексом витрат на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацією профілактичних та ліквідаційних заходів, втратами внаслідок міжнародних торговельних обмежень, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.
Спалахи АЧС у 2016 році у Хмельницькій області є яскравою ілюстрацією масштабів збитків від поширення АЧС. Лише прямі втрати від цього спалаху оцінюються у мільйони гривень, а свиногосподарства і до сьогодні в процесі відновлення.
Як вберегти свиней від АЧС в індивідуальних господарствах населення Новоушицької СТГ?
З цією метою власникам тварин необхідно:
- утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях;
- не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією, що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани;
- не використовувати харчові відходи для годівлі тварин;
- не допускати вигулу свиней поза межами спеціально обладнаного для цього майданчика та в тих місцях, де можливий їх контакт з іншими тваринами чи сторонніми людьми;
- проводити щоденний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання;
- регулярно здійснювати очистку приміщень у яких утримуються свині;
- обслуговування тварин проводити лише у окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним господарським приміщенням;
- постійно вести боротьбу з гризунами;
- забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної лікарні ветеринарної медицини;
- не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами;
- не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження;
- не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях та на стихійних ринках;
- періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині;
- трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно чинного законодаства;
- не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней;
- реалізовувати та купувати лише ті продукти забою, на які видано експертний висновок про проведення ветеринарно-санітарної експертизи лабораторією на місцевому агропродовольчому ринку;
- при виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста державної лікарні ветеринарної медицини;
- обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових, сезонних або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.
Провідний лікар ветеринарної медицини
лабораторії ВСЕ на агропродовольчому ринку
«Подільска Швейцарія» смт Нова Ушиця
проводить післязабійний ветеринарно-
санітарний огляд туші свині.
В Україні заходи з профілактики та боротьби з АЧС регламентуються спеціальною інструкцією та відповідними планами дій на районному та обласному рівнях. Згідно чинного законодавства України власники свиней та ветеринарні спеціалісти, що укривають відомості про випадки захворювання на АЧС можуть бути притягнуті до адміністративної і навіть кримінальної відповідальності в залежності від тяжкості злочину та його наслідків.
Інформація щодо випадків АЧС на території України постійно розміщується на офіційних веб-сайтах Держпродспоживслужби (http://www.consumer.gov.ua), Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області (https://consumerhm.gov.ua/) та на сайті СТОП АЧС (http://www.asf.vet.ua).
Новоушицьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області інформує жителів Новоушицької селищної територіальної громади про нові підтверджені випадки африканської чуми свиней в сусідній Чернівецькій області, які були встановлені в період з листопада 2021 року по січень 2022 року. В зв’язку з цим просимо суворо дотримуватись вищевказаних заходів для попередження розповсюдження АЧС, в тому числі від перевезень та придбання свиней із територій з неблагополучним епізотичним статусом щодо даного захворювання!
Статтю підготувала головний спеціаліст відділу
безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини
Новоушицького управління ГУ ДПСС в Хмельницькій області,
державний ветеринарний інспектор,
лікар ветеринарної медицини
Віра Александрова