Кашлюк в Україні. Як розпізнати та запобігти захворюванню?

Починаючи з 2023 року в Україні відмічається ріст захворюваності на кашлюк (коклюш). Останній такий пік спостерігався у 2020 році, що зокрема пов’язано з тим, що спалахи цього захворювання циклічні і відбуваються кожні 3-4 роки.

За перші два місяці поточного року зареєстровано 515 випадків даного захворювання, за аналогічний період минулого року було виявлено лише 27 випадків.

Чим небезпечний кашлюк?

Кашлюк –надзвичайно заразне захворювання дихальних шляхів, яке передається майже стовідсотково при контакті з хворими людьми повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні, супроводжується запаленням дихальних шляхів і приступами сильного кашлю. Найчастіше ним хворіють діти до шести років, дорослі- набагато рідше. Найбільш небезпечним кашлюк є для немовлят, у яких може викликати тимчасову зупинку дихання.Крім того, у новонароджених і немовлят хвороба може протікати важко, є високий ризик ускладень та смерті.

Для того, щоб запобігти захворюванню, важливо знати його симптоми та профілактичні заходи. Час від початку зараження до прояву перших ознак хвороби триває 15 днів. Існують характерні симптоми кашлюку, про які зобов'язані знати батьки:

нежить,що не проходить тривалий час, періодичне підвищення температури тіла ,приступоподібний кашель, що посилюється вночі, важке дихання,що супроводжується хрипами, нетривалі судоми.

Єдиним надійним засобом профілактики кашлюку є вакцинація.Дітям роблять щеплення комбінованою вакциною у віці 2,4,6 та 18 місяців (чотири щеплення).

Захистіть своїх дітей від важкої хвороби та ускладень - робіть усі щеплення за календарем.

Фельдшер санітарний Новоушицького відділення

ДУ «ХОЦКПХМОЗУкраїни» Людмила Ріпак

Поділитися:
ГУ ПФУ в Хмельницькій області інформує
03.05.2024 12:15
У квартирі зареєстрована сім’я з трьох осіб. Дружина з дитиною виїхали за кордон. Скільки осіб буде враховано при призначенні субсидії? До складу домогосподарства включаються всі особи, які…
Безоплатна правнича допомога для людей похилого віку
03.05.2024 12:09
Понад 180 тисяч людей похилого віку у 2023 році звернулися до юристів системи безоплатної правничої допомоги. З них майже 17 тисяч отримали безоплатну вторинну правничу допомогу. В більшості…
Як ветеранам і цивільним порозумітися: запустили новий інформаційний проєкт
03.05.2024 12:06
Для ветеранів та цивільних запустили новий інформаційно-аналітичний проєкт “Спектри”, який сприятиме поверненню військових до цивільного життя. Цикл програм запустив Український ветеранський фонд…