Холестерин та жири — зло для серцево-судинної системи. Проте це твердження - хибне.
Холестерин — це жироподібна речовина, яка надходить до організму з харчовими продуктами та має низку корисних функцій, зокрема:
бере участь в синтезі статевих гормонів і жирних кислот;
допомагає утворювати вітамін D.
А шкодить здоров’ю не сам холестерин, а його надлишок. Саме він відкладається у стінках судин, викликаючи атеросклероз — так звані «бляшки», що обмежують або блокують потік крові.
Що призводить до підвищення рівня холестерину?
Надмірна кількість насичених жирів (жирні сорти м'яса, птиці, молочні продукти високої жирності тощо).
Продукти із вмістом промислових трансжирів (фастфуд, магазинна випічка, смажені страви, снеки, напівфабрикати).
Натомість ненасичені жири, що містяться в морській рибі, рослинній олії, авокадо та горіхах, допомагають знижувати рівень холестерину й підтримувати здоров'я серцево-судинної системи.
Обирай збалансоване харчування та обов’язково контролюй власний рівень холестерину у свого сімейного лікаря
А дізнатися про фактори ризику хвороб серця і судин можна на сайті: https://cvd.phc.org.ua/
Ініціатива відбувається в межах Україно-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я».
Фельдшер санітарний
Новоушицького відділення
ДУ “Хмельницький обласний
центр контролю та профілактики хвороб
МОЗ України” Людмила Ріпак