Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам з 1 квітня 2022 року

Питання 1. За яких умов проводиться автоматичний перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам?

Відповідь: Починаючи з 1 квітня 2018 року органи Пенсійного фонду щороку проводять автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам. Порядок проведення перерахунку пенсій особам, які продовжують працювати, встановлено частиною четвертою статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і постановою правління Пенсійного фонду України №10-1 від 18.05.2018 «Про затвердження Порядку перерахунку пенсії без додаткового звернення особи відповідно до частини четвертої статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Зазначеними нормативно-правовими актами передбачено проведення з 1 квітня, без додаткового звернення особи, перерахунку пенсії тим пенсіонерам, які на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок , набули право на його проведення, тобто:

  • після призначення або попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати і набули не менше як 24 місяці страхового стажу – визначається найбільш вигідний варіант перерахунку: з дорахуванням стажу або стажу і заробітної плати після призначення/попереднього перерахунку пенсії;

  • після призначення або попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати і набули менше 24 місяців страхового стажу, але пройшло не менше 2 календарних років - з дорахуванням лише набутого страхового стажу.

При проведенні зазначеного перерахунку страховий стаж та заробітна плата враховуються за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Питання 2. З якої дати проведено зазначений перерахунок пенсії?

Відповідь: Перерахунок пенсій згідно частини 4 статті 42 Закону пов'язаний із набуттям працюючою особою страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії. Страховий стаж згідно статті 24 Закону – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі, не меншій за мінімальний страховий внесок.

Враховуючи, що з 1 січня минулого року запроваджено щоквартальне подання звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб, тому дані про страховий стаж застрахованих осіб за перший квартал 2022 року відобразились у реєстрі застрахованих осіб лише у середині другого кварталу. Враховуючи, що на 1 квітня 2022 року даних про страховий стаж та заробітну плату за січень-лютий 2022 року у реєстрі ще не було, тому автоматичний перерахунок працюючим пенсіонерам проведено після надходження відомостей про сплату єдиного внеску за цей період. Дата, з якої проводиться перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам, це – 1 квітня 2022 року. Виплату перерахованих пенсій буде проведено у червні поточного року з доплатою з 1 квітня 2022 року у визначені для виплати дні.

Питання 3. Які пенсії підлягали перерахунку з 1 квітня?

Відповідь. Перерахунок проведено для осіб, які є отримувачами пенсії відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», в яких від дати призначення/попереднього перерахунку (останньої дати зарахування страхового стажу) до 01.03.2022 пройшло не менше 24 календарних місяців, та які є отримувачами пенсій:

  • за віком, по інвалідності, в тому числі, обчислені в розмірі пенсії за віком;

  • за вислугу років при умові, що станом на 01.04.2022 досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Перерахунку з 1 квітня 2022 року не підлягали пенсії, розмір яких після 01.04.2020 перераховувався за зверненнями осіб відповідно до ч.4 ст.42 Закону (з дорахуванням стажу, стажу і заробітної плати після призначення/попереднього перерахунку пенсії), або проводився після цих дат перехід з одного виду пенсії на інший.

Управління пенсійного забезпечення

ГУ ПФУ в Хмельницькій області

Поділитися:
Передано рації воїну-земляку
27.03.2024 17:33
Сьогодні до селищного голови Анатолія ОЛІЙНИКА завітав військовослужбовець Іван ШЕРЕМЕТ зі своїми рідними. Очільник громади вручив захиснику рації фірми “Моторола”, які необхідні для виконання…
27 березня - 80-та річниця визволення Новоушиччини від нацистських окупантів
27.03.2024 12:48
З нагоди 80-річчя визволення Новоушицького краю від нацистських окупантів сьогодні відбулося покладання квітів до Меморіального комплексу загиблих воїнів часів Другої світової війни. Присутні…
Громада провела у останню дорогу Героя Василя Кухара
27.03.2024 08:55
Новоушиччина у скорботі… Вчора у с. Пижівка громада провела у останню дорогу Героя Василя Івановича Кухара. Його життя обірвалося під час виконання бойового завдання 22 березня 2024 року біля н.п…