Плата за землю – обов’язковий платіж

Відповідно до Податкового кодексу України (далі-Кодекс) плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Платниками податку є:

  • власники земельних ділянок, земельних часток (паїв);
  • землекористувачі.

Слід зазначити, що у зв’язку з прийняттям Закону України від 30.11.2021 року №1914 -IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» розширено перелік підстав для нарахування земельного податку, визначених пунктом 286.1 статті 286 Податкового кодексу України, зокрема:

  • дані державного земельного кадастру;
  • дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;
  • дані державних актів, якими посвідчено право власності або право постійного користування земельною ділянкою (державні акти на землю);
  • рішення органу місцевого самоврядування про виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв);
  • дані інших правовстановлюючих документів, якими посвідчується право власності або право користування земельною ділянкою.

Плата за землю віднесена до місцевих, а тому встановлення ставок земельного податку належить до повноважень сільських, селищних, міських рад та рад об’єднаних територіальних громад, які встановлюють розміри ставок цього податку виключно в межах ставок, визначених Податковим кодексом України та затверджують їх своїм рішенням щороку до 15 липня.

Нарахування земельного податку фізичним особам здійснюють податкові органи за місцем знаходження земельної ділянки на підставі вище вказаних з урахуванням бази оподаткування земельним податком.

Базою оподаткування для розрахунку земельного податку є:

  • нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації;
  • площа земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено.

Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру листом від 11.01.2022 року №6-28-0.222-275/2-22 надано інформацію про щорічну індексацію нормативної грошової оцінки земель за 2021 рік, яка становить:

  • для сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, сіножатей, пасовищ та перелогів) - 1,0;

  • для земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення - 1,1.

Ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3 відсотків від їх нормативної грошової оцінки, для земель загального користування − не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки, а для сільськогосподарських угідь − не менше 0,3 відсотка та не більше 1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки, а для лісових земель − не більше 0,1 відсотка від їх нормативної грошової оцінки.

Ставки земельного податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких не проведено, та які розташовані за межами населених пунктів або в межах населених пунктів, встановлюється у розмірі не більше 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області, а для сільськогосподарських угідь − не менше 0,3 відсотка та не більше 5 відсотків від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області, а для лісових земель − не більше 0,1 відсотка від нормативної грошової оцінки площі ріллі по по області.

Більш детальну інформацію щодо ставок податку за земельні ділянки можна отримати в територіальних громадах чи податкових органах.

Податкові органи обчислюють суми земельного податку та надсилають або вручають особисто платнику за місцем його реєстрації до 1 липня поточного року повідомлення-рішення. В свою чергу, фізичні особи сплачують земельний податок протягом 60 днів з дня вручення повідомлення – рішення. Проте, в зв’язку з військовою агресією російської федерації, термін вручення повідомлення-рішення в 2022 році відтерміновано до 1 вересня.

Якщо платник податку виявив розбіжності у відомостях про земельну ділянку, що були надані податковими органами, йому необхідно звернутись до податкового органу за місцем знаходження земельної ділянки з оригіналами документів на право власності, користування пільгою для проведення звірки та уточнення даних.

Відповідно до статті 281 Податкового кодексу України від сплати податку за земельні ділянки звільняються:

  • особи з інвалідністю першої і другої групи;
  • фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
  • пенсіонери (за віком);
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Проте, таке звільнення від сплати податку, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм:

  • для ведення особистого селянського господарства − у розмірі не більш як 2 гектари;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах − не більш як 0,25 гектара, в селищах − не більш як 0,15 гектара, в містах − не більш як 0,10 гектара;
  • для індивідуального дачного будівництва − не більш як 0,10 гектара;
  • для будівництва індивідуальних гаражів − не більш як 0,01 гектара;
  • для ведення садівництва − не більш як 0,12 гектара.

Крім цього, відповідно до змін визначених Законом України від 15.03.2022 №2120-ІХ «Про внесення до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів щодо дії норм на період воєнного стану» (пп. 69.14 п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ), де визначено, що тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної форми власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих ЗФРФ (перелік територій визначається КМУ).

Територія Хмельницької області не відноситься до територій де тривають військові дії, а тому для отримання пільги необхідно звернутись до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки із заявою про надання пільги та документами, що посвідчують право на пільгу: посвідчення особи з інвалідністю або довідку медико-соціальної експертної комісії; посвідчення батьків багатодітної сім’ї; пенсійне посвідчення (за віком); посвідчення «Учасник бойових дій», «Особа з інвалідністю внаслідок війни», «Учасник війни», «Член сім’ї військовослужбовця, який загинув (помер) чи пропав безвісти під час проходження військової служби», «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи» (1-3 категорія) тощо.

Варто також знати, якщо фізична особа станом на 1 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до податкового органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги.

Поділитися:
Продається нежитлове приміщення
28.03.2024 16:17
Фонд державного майна оголошує аукціон з продажу нежитлового приміщення в Новій Ушиці. Регіональне відділення Фонду державного майна України по Вінницькій та Хмельницькій областях оголосило…
Передано рації воїну-земляку
27.03.2024 17:33
Сьогодні до селищного голови Анатолія ОЛІЙНИКА завітав військовослужбовець Іван ШЕРЕМЕТ зі своїми рідними. Очільник громади вручив захиснику рації фірми “Моторола”, які необхідні для виконання…
27 березня - 80-та річниця визволення Новоушиччини від нацистських окупантів
27.03.2024 12:48
З нагоди 80-річчя визволення Новоушицького краю від нацистських окупантів сьогодні відбулося покладання квітів до Меморіального комплексу загиблих воїнів часів Другої світової війни. Присутні…