Податок на нерухомість у 2023 році

До 1 липня цього року власники житла мають отримати повідомлення від податкової, щодо сплати податку на нерухомість. У зв’язку з цим все більшу кількість громадян хвилює питання: хто має платити даний податок, у якому розмірі, на яку житлову площу він нараховується, та чи є пільги зі сплати даного податку.

Платити податок на нерухомість у 2023 році потрібно, як і раніше, за попередній рік.

Податок мають сплачувати всі, хто в Україні володіє:

  • квартирою, загальна площа якої складає понад 60 кв. м,
  • житловим будинком — понад 120 кв. м,
  • різними типами об'єктів житлової нерухомості, тобто і квартирою, і будинком, — понад 180 кв. м.

Податок нараховується на кожен квадратний метр площі, який перевищує граничний розмір звільненої від оподаткування площі.

Підпунктом 266.5.1 Податкового кодексу України передбачено, що ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв.м бази оподаткування

Доприкладу: загальна площа будинку становить 150 кв. м;

Площа, на яку не нараховується податок, — 120 кв. м; ставка податку — 1,5 % (візьмемо максимально можливу), мінімальна заробітна плата на початок 2022 року — 6 500 грн.

Від 150 кв. м віднімаємо 120 кв. м — отримуємо 30 кв. м. Саме за ці метри потрібно сплатити податок. Далі множимо 6 500 грн. на 1,5 % та отримуємо 97,5 грн. — це ставка податку. Потім 30 кв. м множимо на 97,5 грн. та отримуємо суму податку до сплати у розмірі 2925 грн.

Якщо ж будинок чи квартира розділена між членами сім'ї, наприклад, між братом та сестрою та їх частки виділені в натурі і не перевищують відповідно 120 кв. м для будинку і 60 кв. м. для квартири, то податок платити не потрібно.

Приватним власникам нерухомості податок треба сплатити протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення, юридичним особам — авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації.

За несвоєчасну сплату податку на нерухомість передбачений штраф:

При затримці сплати податку до 30 календарних днів, розмір штрафу становить 5% суми боргу, при затримці понад 30 календарних днів — 10%.( 124.1. Податкового кодексу України).

Також на практиці трапляється випадки, що в отриманому податковому повідомленні-рішенні допущено помилку, зокрема, неправильно нараховано суму податку, або внесено об'єкт нерухомості, що не перебуває у власності, чи є неточність щодо площі оподатковуваних квадратних метрів.

У такому випадку варто звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних.

До заяви додаєте документи, які підтверджують дані, на які ви посилаєтесь (наприклад, документи на право власності). За результатом розгляду такої заяви податкова може перерахувати суму податку і надіслати вам нове податкове повідомлення-рішення.

6 травня 2023 року набрав чинності Закон № 3050-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно», яким внесено зміни до Податкового кодексу, зокрема до п. 266.7 ст. 266 ПКУ та п. 69.22 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, в частині справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а саме:

встановлено порядок звільнення від нарахування та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за об'єкти житлової та/або нежитлової нерухомості:

- розташовані на територіях активних бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України,

- знищені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України,

- пошкоджені (як такі, що потребують капітального ремонту, реконструкції чи реставрації внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України).

Деякі сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад не тільки встановили власний розмір податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та змінили (збільшили) граничну площу об’єктів, що звільняється від оподаткування, а також затвердили переліки об’єктів нерухомого майна, які не підлягають оподаткуванню (встановили власні пільги щодо сплати податку) (пп. 266.4.2 п. 266.4 ст. 266 ПКУ)

Також слід пам’ятати, що не є об’єктом оподаткування, (повний перелік наведено у підпункті 266.2.2 пункту 266.2 статті 266 ПКУ) це зокрема: будівлі дитячих будинків сімейного типу,гуртожитки, житлова нерухомість непридатна для проживання, у тому числі у зв’язку з аварійним станом, об’єкти житлової нерухомості, в тому числі їх частки, що належать дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та особам з їх числа, визнаним такими відповідно до закону, дітям з інвалідністю, які виховуються одинокими матерями (батьками), але не більше одного такого об’єкта на дитину, об’єкти нерухомості, що перебувають у власності релігійних організацій, будівлі дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним або прийомним сім’ям, у яких виховується п’ять та більше дітей.

Консультація поширена працівником сектору «Новоушицьке бюро правової допомоги».

Ви можете отримати правову консультацію зателефонувавши: зі стаціонарного: (03847) 2-22-75, 2-19-73

Або ж написати нам на електронну адресу: novoushytske@legalaid.km.ua

Єдиний контакт-центр: 0-800-213-103 (дзвінки безкоштовні).

Поділитися:
Відбулося засідання виконавчого комітету селищної ради
19.04.2024 14:01
Вчора відбулося засідання виконавчого комітету селищної ради. Члени виконкому розглянули та ухвалили рішення з 32 питань. Члени виконавчого комітету ухвалили рішення надати матеріальну грошову…
Анатолій Олійник передав автомобіль для захисників
19.04.2024 10:58
Вчора селищний голова Анатолій Олійник передав автомобіль Volkswagen Transporter нашим землякам, які захищають Україну на Куп’янському напрямку. Автомобіль вартістю 94 тисячі гривень придбаний за…
Проведено показовий День цивільного захисту в Новоушицькій селищній територіальній громаді
19.04.2024 09:22
З метою відпрацювання єдиних методичних підходів до організації і проведення таких важливих заходів 17 квітня 2014 року, у Новоушицькій ЗОШ І-ІІІ ступеня №2 було проведено Показовий День цивільного…