Поради, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання

У період воєнних дій на території України все частіше виникає
ситуація, коли відсутня електроенергія через пошкодження електромереж,
або коли відбуваються віялові відключення систем електропостачання.
Постійні відключення електроенергії є проблемними для багатьох
виробників харчових продуктів та суб’єктів господарювання, які
транспортують, зберігають, пакують чи реалізують харчові продукти.
З огляду на ситуацію, яка складається через віялові відключення систем
енергопостачання, Головне управління Держпродспоживслужби в
Хмельницькій області рекомендує операторам ринку:
- розробити додаткові заходи з метою забезпечення належних і стабільних
умов виробництва та зберігання харчових продуктів;
- при виробництві та обігу харчових продуктів посилити контроль за
дотриманням умов зберігання (температури, часу зберігання). Під час
вимкнення електроенергії важливо зберегти охолоджені або заморожені
продукти безпечними для споживання;
- забезпечити дотримання гігієнічних вимог;
- забезпечити лабораторний контроль готової продукції;

- по можливості, адаптувати роботу підприємства до графіків віялових
відключень електроенергії;
- для зменшення ризиків для підприємства одночасної втрати всієї продукції
провести її перерозподіл по різних складах;
- запастися генераторами та іншими енергоносіями на випадок тривалих
відключень електроенергії;
- переглянути процедури вилучення та відкликання невідповідної продукції
та шляхи її утилізації.
Основна відповідальність за безпечність харчових продуктів
покладається на операторів ринку харчових продуктів.
Постійні відключення електроенергії впливають й на те, що в оселях
громадян холодильники не будуть працювати, що спричиняє порушення
умов зберігання харчових продуктів. Охолоджені або заморожені продукти у
такому разі можуть бути небезпечними для споживання людей. Вживання
зіпсованих продуктів може привести до тяжких харчових отруєнь та
суттєвого погіршення стану здоров’я.
Ось поради, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання:
● Подбайте про безпечну температуру в холодильнику та морозильній
камері. У холодильнику має бути температура 4°С або нижче; у морозильній
камері – нижче 0°С.
● Завчасно підготуйтеся до надзвичайної ситуації. Заморозьте контейнери з
водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С
або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За
можливості придбайте сухий або блоковий лід.
● Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та
морозильної камери закритими. Якщо дверцята залишаються закритими,
продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у
повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія
відключена більше 4 годин, помістіть лід до продуктів у холодильник.
● Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в
холодильнику з додатковим джерелом холоду. Це можна зробити за
допомогою термометра в холодильнику чи морозилці.
Шановні споживачі! Підозрілу їжу ніколи не пробуйте на смак, щоби
перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, насторожує колір, запах,
структура, краще викиньте її. Особливо це стосується харчових продуктів,
які швидко псуються: м’ясо, риба, яйця, молочні продукти.
Залишайтеся здоровими!

Новоушицьке управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій
області

Поділитися:

Громада провела в останню дорогу молодшого сержанта Олексія ПРИВЕДУ
25.11.2024 16:28
Новоушиччина в жалобі… Сьогодні в с. Зелені Курилівці громада провела в останню дорогу молодшого сержанта Олексія ПРИВЕДУ. Серце Воїна зупинилося під час проходження військової служби 22 листопада в…
Трагічна звістка знову прийшла у нашу громаду - зупинилося серце молодшого сержанта Олексія ПРИВЕДИ
25.11.2024 09:17
Гірка новина вкотре сколихнула нашу громаду… 22 листопада в м. Ярмолинці під час проходження військової служби зупинилося серце молодшого сержанта Олексія ПРИВЕДИ, жителя с. Зелені Курилівці. …
Четверта субота листопада - День пам’яті жертв голодоморів
25.11.2024 08:17
Не згасає свіча пам’яті жертвам голодоморів… Четверта субота листопада - День пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років, масових штучних голодів 1921-1923-го і 1946-1947 років. У суботуву Новій…