Одним з найулюбленіших літніх фруктів є кавун. Він не просто освіжає у спеку, а й містить багато корисних речовин. Зокрема, фолієва кислота, якою багата ця ягода (вітамін В9), бере участь у кровотворенні, підтримує імунну систему, сприяє звільненню застійної жовчі. Також кавун багатий клітковиною, яка сприяє виведенню зайвого холестерину, є навіть медична норма його споживання - 32 кілограми на рік.
Проте сьогодні існує небезпека отруєння навіть цією насолодою, яка була вирощена в період природніх термінів їх повного дозрівання.
Отож, щоб уникнути отруєнь кавуном, надаємо наступні рекомендації:
- купуйте баштанні в спеціалізованих точках, на ринках і ні в якому разі не на узбіччі придорожніх трас;
- при покупці кавуна та дині уважно слідкуйте за їх зовнішнім виглядом: наявність тріщин чи інших пошкоджень може свідчити про мікробне забруднення;
- запитуйте у продавця щодо наявності документу, в якому вказано цифрові показники вмісту нітратів в кожній конкретній партії (допустима норма до 60 мг/кг);
- ні в якому разі не купуйте розрізані кавуни та дині, навіть, якщо продавець схоче продемонструвати достатній ступінь дозрівання;
- ретельно промивайте ягоди, щоб позбавитися непомітних оку забруднень;
- не доїдайте кавун до шкірки, залишайте декілька сантиметрів м’якоті, бо саме у ній сконцентрований найбільший вміст нітратів;
- зберігайте розрізаний кавун тільки у холодильнику не більше доби;
- не споживайте надмірну кількість баштанних культур, особливо якщо вживаєте їх вперше, а особливо діти.
Дотримуючись вищезгаданих пропозицій, ви не лише посмакуєте баштанними, а й отримаєте багато користі!
Якщо вас зацікавить кількість нітратів в овочах,ягодах, зелені, можна звернутись в Новоушицьке відділення ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України » за адресою: смт Нова Ушиця вул. Захисників України, 36 (приміщення стоматполіклініки Новоушицької БЛ).
Л.Ріпак,
фельдшер санітарний Новоушицького відділення ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».