Вода є одним з основних продуктів, необхідних людині для повноцінного життя. Саме з води ми отримуємо найбільшу кількість мікроелементів. І якщо без їжі людина може прожити декілька тижнів, то без води – лише декілька днів. Отже, її важливість, а відповідно якість і безпечність – беззаперечні.
Але окрім життєвої сили, яку вона дає, вода може розповсюджувати різноманітні захворювання. У воді розчинена велика кількість органічних та неорганічних речо¬вин, а також у ній проживають як нешкідливі так і небезпечні для ор¬ганізму людини мікроорганізми, що викликають інфекційні захворювання. Питна вода та її якість істотно впливають на всі фізіологічні та біохімічні процеси, що відбуваються в організмі людини, на стан її здоров’я. Отже, можна стверджувати, що якісні характеристики води, рівень її забруднення впливає на стан захворюваності населення.
У відповідності до вимог ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» питна вода призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад. Адже надлишок або нестача певних елементів негативно впливає на здоров’я людини. Для здоров’я населення найбільше значення має не кількість, а якість питної води, причому якість є найбільш важливим показником, ніж доступність води .
Пріоритетом для покращення якості питної води є: оновлення та удосконалення систем водопостачання, упорядкування зон санітарної охорони джерел питного водопостачання на водозаборах, будівництво і реконструкція водоочисних систем з використанням нових технологій.
Найбільш небезпечною з епідемічної точки зору є вода з криниць, яку живлять ґрунтові води, незахищені від зовнішнього забруднення, особливо якщо довкола кри¬ниці нема рекомендованої захисної зони. Власникам шахтних колодязів рекомендується дотримуватись вимог санітарного законодавства при їх облаштуванні та утриманні а саме: колодязь не рекомендується облаштовувати в понижених, заболочених місцях та на ділянках, що затоплюються паводковими водами. Відстань до місць забруднення має бути для індивідуальних колодязів – не менше 20м, до колодязів громадського користування – не менше 50м. Навкруг колодязя має бути обладнаний « глиняний замок». Стінки колодязів повинні бути щільні, без шпарин, ізольовані від поверхневого стоку дощових і талих вод. Стінки колодязів можуть бути в вигляді бетонних кілець, можуть бути викладені з кераміки, каменю, дерева. Верх колодязя повинен бути не менше , як на 0,8м вище поверхні землі та закритий кришкою. Навколо колодязя повинна бути огорожа ( радіусом не менше 2м).
Щороку криниці повинні чиститися , а щовесни дезінфікуватися.
Власники джерел централізованого та децентралізованого водопостачання повинні здійснювати систематичний виробничий контроль безпечності та якості питної води від місця водозабору до місця її споживання, відповідно до вимог санітарних норм.
Слід зазначити, що єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води – це проводити лабораторні дослідження атестованою лабораторією. Адже мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних домішок не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), а відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на здоров’я людини.
За результатами проведених в 2018 році лабораторних досліджень якості питної води , на території ОТГ, які були проведені Незалежним центром лабораторних досліджень "ЕТАЛОН" м.Хмеьницький , встановлено: із 23 проб води із криниць громадського користування на території смт Нова Ушиця відхилення виявлено в 13 пробах, що становить 56,7%. З них виявлено 4 відхилення по бактеріологічних показниках , та 9 відхилень по санітарно – хімічних показниках ( нітрити, нітрати, жорсткість). В пробах водопровідної води відхилень виявлено не було.
Існує проблема водопостачання населення і на території інших населених пунктів району. В останні посушливі роки зменшився рівень води в джерелах децентралізованого водопостачання. Тому потрібно надавати перевагу будівництву водогонів із глибинних водоносних горизонтів. На водогонах встановлювати сучасне обладнання, яке відповідає за контроль якості питної води. Не допускати забруднення прилеглої території в місцях водозаборів та джерел водопостачання.
Збережімо той дар, що дає нам природа. Будьте впевненими у якості питної води,яку ви споживаєте.
Провідний фахівець Новоушицького РУ
ГУ Держпродспоживслужби
в Хмельницькій області А.Мельник