Рекомендації основних санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів, направлених на запобігання поширенню на території району коронавірусу COVID-19
в закладах торгівлі.
Керівникам закладів торгівлі, приватним підприємцям, фізичним особам-підприємцям, які є власниками закладів торгівлі.
1. Провести роз’яснювальну роботу з персоналам щодо індивідуальних засобів профілактики та реагування на виявлення у працівника симптомів захворювань на гостре респіраторне захворювання.
2. Роздрукувати та/або оновити інформаційні постери та нагадування персоналу про важливість та техніку миття рук та/або обробку рук спиртовмісними та іншими антисептиками, дозволеними МОЗ України.
3. Не допускати працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи та обслуговування громадян.
4. Забезпечити та контролювати постійну наявність на об’єкті для персоналу мила, спиртовмісних та інших антисептичних засобів, дозволених МОЗ України.
5. Забезпечити наявність засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) для кожного працівника з розрахунку 1 медична маска на 3 години роботи на особу та 1 флакон (100 мл) спиртовмісного або іншого дезінфікуючого засобу, дозволеного МОЗ України, на 1 особу на зміну (до 12 годин) або респіраторами відповідного ступеню захисту.
6. Провести відповідне навчання з використання та знешкодження відпрацьованих масок, серветок та встановити відповідний контроль за дотриманням правил. Виділити для цього окреме місце для знешкодження використаних персоналом засобів індивідуального захисту в пластикові пакети, або інші ємності, що закриваються.
7. Забезпечити заклад достатньою кількістю дезінфікуючих засобів, дозволених для використання МОЗ України для обробки приміщення, інвентарю (в т.ч. прибирального), туалетних кімнат, тощо. Зокрема , забезпечити наявність антисептиків для обробки рук, а також їх використання для дезінфекції приміщень, поверхонь, інвентарю з терміном експозиції – не менше від 30 сек. до 2 хв., а також прибирального інвентарю – не менше 10-15 хв., дозволених МОЗ України: амісепт, гуасепт, акрилан-преміум клінік, полідез, хлорамін, біонол Силфурс, алосепт, дісепт, ХСГдез3, полідез, анюс гель 85 НПК, дезариус хлор, бланідас 300, бланідас актив, хлор лік від, бланідас оксідез, діозан гіпохлорид, санікон, саніфект, АХД-2000, АХД-2000 гель, стерізол та інші; серветки: вінсепт, вінсепт експрес, VASEPT forte, відповідно до інструкції на кожний із вказаних препаратів
8. Проводити обробку поверхонь, місць контакту рук відвідувачів (ручки дверей, продовольчих вітрин, стелажів, продовольчих корзин, тощо) спиртовмісними або іншими дозволеними МОЗ України дезінфекційними засобами із максимальним терміном експозиції відповідно до інструкції.
9. Після закінчення прибирання приміщення закладу, проводити обробку та дезінфекцію прибирального інвентарю дезінфекційними засобами, дозволеними МОЗ України.
10. Забезпечити вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних засобів, дозволених МОЗ України та провітрювання приміщення не рідше, ніж кожні 3 години та після закінчення зміни.
11. Забезпечити безоплатний доступ громадян (у разі необхідності) до санвузлів, з обов’язковим облаштуванням їх умовами дотримання правил особистої гігієни з використанням мила, дезінфікуючих засобів, дозволених МОЗ України.
Новоушицьке районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області