Збереження якості насіння від збирання до використання є одним із найважливіших завдань, що постають перед виробниками посівного матеріалу. Насіння до посіву необхідно зберігати в таких умовах, щоб воно забезпечило високі енергію проростання та схожість і було здатне дати здорову високопродуктивну рослину, а це вимагає певних умов і оптимального режиму зберігання.
Причинами погіршення якості насіння під час зберігання є самозігрівання, наявність шкідників, хвороб, вплив низьких температур, підвищення вологості, проростання, тощо.
Основною умовою збереження схожості насіння є засипка на зберігання сухого насіння з вологістю нижче критичного порогу. Величина критичної вологості не однакова в різних культур і залежить від хімічного складу насіння. Так у більшості зернових, а також у злакових трав критична вологість насіння знаходиться у межах від 14 до 15 %, у зернових бобових культур від 15 до 16 %. Жири не утримують вологу, тому у насінні олійних культур критична вологість більш низька, наприклад у соняшника вона складає всього 7-9 %.
У насіннєсховищах насіння може зберігатись насипом, упакованим у мішки, в контейнерах. При зберіганні насіння насипом висота зерна не повинна перевищувати двох метрів для зернових та зернобобових культур, 1,5 м – для олійних. Відповідно до вимог ДСТУ 2240-93, насіння упаковане в мішки необхідно розміщувати на піддонах та складати в штабелі на відстані від підлоги не менше 15 см, від стін і між штабелями – 70 см. До кожного штабелю має бути вільний доступ. Кожну партію насіння забезпечують штабельним ярликом. Усі партії добазового та базового насіння незалежно від призначення, а також партії сертифікованого насіння першої генерації, призначеного для реалізації підлягають обов’язковому пакуванню та маркуванню. Партії сертифікованого насіння нижчих генерацій, які призначені для реалізації допускається зберігати без пакування (у засіках, буртах), але з обов’язковим маркуванням.
Під час зберігання насіння в зимовий період необхідно провітрювати насіннєсховища при певних погодних умовах. Перевіряти вологість насіння не менш ніж два рази на місяць, контролювати температуру за допомогою термоштанг і термощупів у різних точках насипу 2– 3 рази на місяць. Найоптимальнішою для зберігання насіння є температура у сховищах менше +100 С.
В процесі зберігання насіння можуть пошкоджувати комірні шкідники: довгоносики, молі, борошноїди, зерновий точильник а також мишоподібні гризуни.
І наостанок хочу зауважити: насіння, яке має призначення висіву в грунт, має пройти перевірку посівних якостей в акредитованих лабораторіях. Значення високоякісного насіння з точки зору його посівних якостей ні в кого не викликає жодного сумніву, адже воно є основою майбутнього урожаю. Отож і треба сьогодні працювати над тим, щоб це поняття було нормою і міркою роботи кожного спеціаліста, кожного агронома.
За консультаціями та додатковою інформацією звертайтесь до Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області: м. Хмельницький (+38 (0382) 65-07-34, 67-15-25), містечко Нова Ушиця тел. 0985408989
Звертаємо увагу, що дані рекомендації не є нормативно-правовими актами, а мають лише інформаційний характер.
Оксана МУТРУК,
головний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області