Сільськогосподарські кооперативи – осередок добробуту сільських громад

sg20180723-01Як розвивається кооперативний рух на Тернопільщині, як мешканцям села об’єднатись заради спільного заробітку та якою є державна підтримка сільського господарства та кооперативів вивчали під час навчального візиту представників ОТГ Полтавської, Чернігівської та Хмельницької областей на тему «Сільськогосподарські кооперативи – осередок добробуту сільських громад». У програмі візиту - ознайомлення з роботою та успіхами кооперативів в області та обмін досвідом. Участь у ній взяв і представник Новоушицької селищної об’єднаної територіальної громади Олег Тарадайко.
У Тернопільській області зареєстровано понад 50 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Минулого року з’явилося 16 нових кооперативів, і це найбільше за останні десять років. Причому в останні два місяці 2017 року було зареєстровано десять з них. А у 2018 році з’явилося ще шість кооперативів і одне кооперативне об’єднання, яке дасть поштовх для розвитку кооперації на селі.

Один з перших СОК (сільськогосподарський обслуговуючий кооператив) в Україні було створено на Тернопільщині в 2012 році. В 2014 році загальна площа вирощування суниці садової у кооперативі становила близько 50 га.
Зараз, членами кооперативу є вже понад 200 осіб, проте кооператив здатен забезпечити роботою близько 500 осіб в сезон збору ягоди. Незважаючи на те, що суниця садова – має відносно короткий сезон збору ягоди, місцеві мешканці забезпечуються роботою не тільки на час збору ягоди. Після збору ягід здійснюють прополювання бур’янів, видалення суничних вусів, мульчування соломою та укривання насадження агроволокном на випадок заморозків. Є робота – є і заробітня плата. А для села, де місцеві іноді місяцями не мають роботи, це дуже важливо.
sg20180723-02В Лосятині суницю садову висаджують на гребенях: за допомогою гребенеутворювача формується гребінь висотою 25-30 см з одночасним накриттям мульчувальчої плівки. Після цього, обробляти потрібно буде лише міжряддя. Завдяки наявності мульчуючої плівки ягода завжди чиста, не вимащена в грунт, полегшується збір ягоди.
Господарство регулярно відвідують провідні спеціалісти з Італії та України, надають консультації, проводять семінари і тренінги. Кожен селянин може задати запитання фахівцям про хвороби, шкідників, засоби захисту. За гроші інвесторів закуплене обладнання та техніка – трактор, культиватор, причіп, міні-трактор. Гроші на саджанці теж надають ініціатори проекту. Селянам ж залишається займатися своєю улюбленою справою – вирощуванням суниці.
Проект реалізується Міжнародним благодійним фондом "Добробут Громад" (Heifer-Ukraine), і фінансується партнерами - "Екосистем Фондом Данон", компаніями "Дантрейд", "Данон Україна" і Heifer International (США).
Цього року врожай становив 260 тонн суниці садової, який перероблено та використано для потреб компанії Данон Україна. Цими об’ємами планується покрити 100% потреб компанії в суничних наповнювачах.
Нещодавно проект розпочав співпрацю з сімейними фермами, які займаються вирощуванням суниці садової. Так, цього року залучено чотирьох фермерів з Тернопільської та Львівської областей. В сукупності вони засадять 7 га суниці садової на умовах співфінансування. Це означає, що фермери вже самі готові частково фінансувати витрати пов’язані з вирощуванням суниці.
Проект має на меті - допомогти принаймні 500 власникам ОСГ (особистих селянських господарств) підвищити власні прибутки, шляхом об’єднання їх в СОКи (сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи) для виробництва суниці садової на основі сучасних технологій та гуртового продажу через кооператив.
Проект діє на базі СОК "Лосятинське молочне джерело" у с. Лосятин Кременецького району Тернопільської області, який надає своїм членам послуги з вирощування, зберігання та збуту суниці садової як на спільному полі так і на власних ділянках. Протягом 2012-2014 років інвестиції спрямовуються на поступове збільшення площ насаджень суниці садової до 50 га. Основним сортом суниці садової в господарстві є сорт Сирія (Syria), який постачається з Італії компанією ФруТек. Також вирощується британський сорт Флоренс (Florence) та італійський сорт Ароза (Arosa).
sg20180723-03Сучасна технологія вирощування суниці садової передбачає використання фріго розсади найвищої категорії, мульчування плівкою для запобігання висихання ґрунту та появи бур’янів, а також використання системи крапельного зрошення (поливу), що значно зменшує обсяги використання поливної води.
Кошти від реалізації ягоди суниці садової, накопичені кооперативом, будуть використовуватись на розширення спільних насаджень, відновлення існуючих та реплікацію проекту в інших громадах.
Проект було офіційно відкрито у червні 2012 році, і в цей рік було засаджено перші 10 га суниці садової.
sg20180723-04За час діяльності проекту було проведено підготовчі польові роботи та роботи з забезпечення рослин водою, шляхом будівництва накопичувального басейну площею 0,4га, а також відновлення свердловини. Закуплено трактор, розкидувач добрив, оприскувач, дискову борону, фрезу, гребенеутворювач, сучасну систему крапельного зрошення, мотокоси і мотоблоки для прополки та обробки міжрядь, а також потужний електрогенератор. Для забезпечення ефективної логістики суниці садової, проект профінансував будівництво камери охолодження, термо-автомобіля та електронавантажувача. В сезон 2013 року відбувався збір першого врожаю з 10 га та посадка нових 12 га суниці садової. Відповідно до концепції проекту, кооператив може збувати 20% врожаю на свіжий ринок та 80% на переробку, що дозволить забезпечити відповідний рівень рентабельності. Так, в 2013 році 83 тонни суниці садової було доставлено кооперативом по контракту з компанією Данон та 15 тонн було продано на свіжий ринок. За період діяльності проекту 90 селянських родин скористалися послугами кооперативу та закупили саджанці за оптовими цінами, більше 300 осіб отримали сезонну роботу, що дало їм змогу не виїжджати в пошуках роботи закордон та підвищити свої доходи більше ніж на 50%. Лосятинська сільська рада надала в оренду дві кімнати під офіс кооперативу, а районна рада оплатила їхній ремонт. Окрім того, кооператив орендує в сільської ради токове приміщення та будівлі на ньому.
Діяльність ягідного кооперативу «Файна поляна», що в селі Августівка Козівського району, розпочалася у 2015 році. На початку в обробіток взяли 4 гектари землі. Згодом кооператив розширився.
На даний час мають понад 20 гектарів. У минулому році зібрали понад 50 тонн малини, у цьому році планують подвоїти врожай. Кооператив розпочав свою діяльність завдяки Агрохолдингу «МРІЯ», який надав співфінансування для закупівлі саджанців. Привезли їх із-за кордону. Починали все з ремонтантних сортів, тепер є і літні сорти, англійської селекції. Багато було проведено семінарів, їздили до Львова, Києва, Дніпра.
Динамічний розвиток «Файної поляни» наштовхнуло його засновників та учасників об’єднатися у реалізації ще одного масштабного проекту – збудувати цех глибокої заморозки ягід. Підтримав проект також Агрохолдинг «МРІЯ».
Цех будується у селищі Городище. Місце обирали логістично правильно, щоб охопити 5-6 районів, де знаходяться кооперативи, від яких планують залучати ягоду. Пріоритетне завдання – надати логістику іншим кооперативним об’єднанням, допомогти зі збутом і продати ягоди в подальшому по вигідній ціні.
Будівництво об’єкта вже підходить до завершення. «Одна камера призначена для глибокої заморозки ягід до мінус 36 градусів, інша – до мінус 18 градусів. Справа в тому, що в сезон збору малини різко валиться ціна на ягоду. Для того, щоб нівелювати даний негативний момент, була гостра потреба в будівництві камери зберігання для глибокої заморозки. Велика камера має 350 кубічних метрів об’єму зберігання. Розрахована вона на середньодобову заморозку 3 тонни ягід. Планують, що тут будуть 6 працівників, які будуть сортувати, приймати всі технологічні процеси.
Ініціатори проекту переконані, робота цеху глибокої заморозки ягід сприятиме розвитку кооперативного руху в регіоні і дасть конкретні результати – збільшить дохідність від ягоди до 8 гривень на кілограмі.
Це буде перша в Україні кооперативна заморозка. Це перший прецедент, коли зібралися фермери, домогосподарства і об’єдналися навколо такої ідеї. Завдяки Агрохолдингу «МРІЯ» придбали приміщення. Планують співпрацювати з кооперативами з Підгаєцького, Монастириського, Бережанського, Зборівського, Козівського районів.
Агрохолдинг “МРІЯ ” активно підтримує розвиток кооперативного руху. Упродовж трьох років компанія надає фінансову та організаційну допомогу зі створення кооперативів. Зокрема за підтримки “МРІЇ” запрацювало 24 кооперативи.
У Козівському районі функціонують ще інші кооперативи, які були створені за організаційного і фінансового сприяння Агрохолдингу «МРІЯ», один з них – «Старий млин».
sg20180723-05Працює вже рік часу. Потужність млина – 4 тонни за зміну. Гарна мука виходить. Люди задоволені якістю. У них ще стоїть екструдер, його потужність становить 250 центнерів в годину. Пробували робити олію. З 23 кілограмів в середньому виходить 11 літрів, У кооперативі 198 учасників. Коли починали роботу, було 7 чоловік. Людей організовувати було важко. «МРІЯ» підтримала фінансово, надала 86 тисяч гривень і надалі допомагає.
Підтримка кооперативів – це винятково соціальний проект для Агрхолдингу «МРІЯ». Компанія жодного економічного ефекту в ньому не вбачає, лише допомагає фермерам, ініціативним групам людей успішно організувати діяльність кооперативних об’єднань. Для цього Агрохолдинг виділяє кошти для співфінансування і сприяє, щоб учасники кооперативного руху мали можливість підвищувати рівень знань про особливості ведення бізнесу.
Компанія «МРІЯ» почала підтримувати кооперативний рух з 2015 року. Для них це був тоді перший пілотний проект, метою якого, в першу чергу, було створення робочих місць у сільській місцевості. Загалом «МРІЯ» інвестувала у цей проект вже більше трьох мільйонів. До кінця року сума інвестицій на підтримку кооперативного руху досягне 4 мільйонів гривень.

Поділитися:
Перелік заходів до Дня селища
17.09.2024 14:09
Шановні новоушичани та гості селища! З нагоди Дня селища, яке відзначатимемо у четвер, 18 та 19 вересня у Новій Ушиці відбудуться ряд благодійних та краєзнавчих заходів. 18 вересня об 11:30 у…
Анатолій Олійник привітав рятувальників з професійним святом
16.09.2024 17:21
Сьогодні, напередодні Дня рятівника, селищний голова Анатолій ОЛІЙНИК привітав рятувальників 16-ї державної пожежно-рятувальної частини 2-го державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України у…
Рідним загиблих Героїв вручено посмертні державні нагороди
16.09.2024 13:06
13 вересня у Кам’янець-Подільській районній військовій адміністрацій рідним загиблих Героїв вручено державні нагороди. Відповідно до указів Президента України, за особисту мужність, виявлену у…