ВІЙСЬКОВИЙ СТАН ТА РРО

Новоушицька ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області закликає платників податків до сумлінного виконання ними податкового законодавства задля наповнення бюджету та підвищення обороноздатності держави, а також задля підтримання належних соціальних гарантій для громадян. Саме завдяки своєчасному виконанню платниками податкових зобов’язань відбувається не лише захист територіальної цілісності нашої країни, а й забезпечується її фінансова стабільність. Одним концептуальних рішень щодо наповнення бюджету є збільшення обсягів виторгів, прозорого обігу готівки за рахунок використання РРО/ПРРО.

Нагадаємо, що з 01 січня 2022 року всі фізичні особи – підприємці, крім платників єдиного податку 1 групи спрощеної системи оподаткування, зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій при проведенні таких операцій з видачею фіскального чека.

У зв’язку зі збройною агресією рф та воєнним станом тимчасові зміни внесено до багатьох законів, проте обов’язок застосовувати платниками РРО/ПРРО залишився. Щодо змін в законодавстві, то Закон про РРО доповнено новим пунктом 12, який передбачає, що тимчасово, протягом тривалості воєнного стану, штрафні санкції за порушення, передбачені Законом про ПРРО, не застосовуються. Зокрема, штрафи не накладаються у разі виявлення будь-якого з порушень, наведених у Законі про РРО:

  • відсутність РРО або ПРРО, переведеного у фіскальний режим роботи;

  • проведення через РРО або ПРРО не повної суми, на яку здійснювалися розрахункові операції;

  • відсутність видачі фіскального чека;

  • використання реєстратора, в який внесено функціональні зміни, не передбачені виробником;

  • неподання до контролюючих органів звітності, пов’язаної із застосуванням РРО.

Проте звільнення від штрафів не стосується реалізація підакцизних товарів, тобто, у разі виявлення передбачених у Законі №265 порушень здійснення розрахункових операцій, штрафні санкції будуть застосовуватися.

Одночасно варто зважати на те, що адміністративні штрафи на період воєнного стану не відмінили,та й можливе застосування штрафів за іншими порушеннями, крім застосування РРО та ПРРО.

Так, відповідно до Закону від 15.03.2022 року № 2120-IX дозволено проведення перевірок щодо дотриманням вимог Закону про РРО та зобов’язана наявність POS-терміналу для приймання платежів карткою. Розмір адмінштрафу за відсутність або не застосування POS-терміналів, згідно ст.16315 КУпАП,- від 8500 грн. до 17000 грн..

Таким чином, на даний час застосування РРО/ПРРО не скасовано і не від терміновано; скасовано мораторій на проведення перевірок по РРО, який був введено зв’язку з COVID-19; дозволено застосування штрафів за порушення законодавства по РРО, зокрема й за відсутність або не застосування POS-терміналів.

Поділитися:
Відбулися засідання постійних комісій Новоушицької селищної ради
23.04.2024 15:57
У рамках роботи LІХ сесії селищної ради працювали постійні комісії: з питань земельних відносин, охорони навколишнього природного середовища, планування територій та містобудування; з питань…
Кашлюк в Україні. Як розпізнати та запобігти захворюванню?
23.04.2024 09:52
Починаючи з 2023 року в Україні відмічається ріст захворюваності на кашлюк (коклюш). Останній такий пік спостерігався у 2020 році, що зокрема пов’язано з тим, що спалахи цього захворювання циклічні і…
Кам'янець-Подільська окружна прокуратура інформує
22.04.2024 13:40
За публічного обвинувачення Кам’янець-Подільської окружної прокуратури судом підтверджено вину 43-річного мешканця Новодунаєвецької селищної громади, який порушивши правила…