Важливо не тільки зібрати з поля урожай, але й зберегти його. Відповідно до вимог чинного законодавства, сховища, в які буде засипатись на зберігання зерно та насіння мають бути критими та сухими, знезараженими від комірних шкідників.
Під час зберігання, з різних причин якості насіння та зерна можуть погіршуватись. Найпоширенішими причинами є самозігрівання, розвиток комах, кліщів і мікроорганізмів, проростання. Запобігання цим негативним явищам досягається вчасною та правильною підготовкою до процесу зберігання, застосуванням раціональних способів розміщення у сховищах насіння, підтриманням оптимального режиму зберігання й постійними спостереженнями.
Початок процесу зберігання насіння та зерна відбувається прямо в бункері комбайна у вигляді зібраного вороху. Під час перевезення на тік, насіння зберігається в транспортних засобах. І тільки лише після проведення та завершення повного циклу післязбиральної обробки тобто очищення, сушіння, сортування тощо насіння засипають у склади або комори для довготривалого зберігання.
Так до закладання на тривале зберігання допускається тільки зерно та насіння очищене від домішок, які є джерелом самозігрівання (рослинні рештки, насіння бур’янів, живі комахи та ін.), без наявності хвороб і шкідників, доведене за вологістю та іншими показниками до вимог державних стандартів.
Перевірити показники якості насіння та зерна можна в лабораторіях, зокрема в Хмельницькій обласній фітосанітарній лабораторії, яка проводить визначення посівних якостей насіння таких як: аналізування чистоти та відходу насіння, домішки насіння інших рослин, схожості та енергії проростання, життєздатності, вологості , маси 1000 насінин, зараженості хворобами та заселеності шкідниками. Адреса лабораторії: м. Хмельницький, вул. Купріна 48 (тел. 0972978585).
Керівникам та спеціалістам господарств відповідно до запланованих об'ємів збирання та наявної матеріально-технічної бази необхідно скласти плани по очистці, сушці та розміщенню насіння, при яких забезпечується надійна ізоляція культур, сортів та генерацій з метою недопущення видового та сортового змішування насіння, сформувати систему внутрішньо-господарського контролю за виробництвом та обігом насіння і забезпечити її дотримання.
Лише при дотриманні технологій, державних стандартів та вимог законодавства на всіх етапах вирощування, доробки та зберігання дасть змогу отримати достатню кількість якісного зерна та насіння і забезпечити гарні врожаї.
За консультаціями та додатковою інформацією Ви можете звернутись до спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області за адресою: смт. Нова Ушиця провулок Український 4 тел. 0985408989
Оксана МУТРУК,
головний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва, розсадництва та якості зерна управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області