ЗАХИСНИКІВ І ЗАХИСНИЦЬ УКРАЇНИ ВШАНОВУВАЛИ УЧНІ ТА ЮННАТИ ВІЛЬХОВЕЦЬКОГО ЛІЦЕЮ ІМЕНІ ФЕДОРА СТЕПАНОВИЧА БАЦУРИ

З нагоди Дня захисників і захисниць України у Вільховецькому ліцеї імені педагога-натураліста Федора Степановича Бацури ліцеїсти і юннати та їх педагоги вшановували захисників України на національно-патріотичному заході - цікавому і повчальному уроці шани нашим героїчним воїнам «Вклоняємось доземно українському воїну».

Захід було приурочено святу Покрови Пресвятої Богородиці, українському козацтву і світлій пам’яті полеглих за рідний край воїнів-випускників їх рідної школи, що віднедавна стала ліцеєм, - Євгенія Висльовського, Костянтина Паршенко, Сергія Нагорняка, Руслана Крайчака, Валерія Гординського. Вшанували словами вдячності, жалю й співчуття родини полеглих воїнів, їхніх матерів і тих, хто виростив полеглих героїв. Від їх імені висловлювалися про виховання своїх відважних синів Людмила Стерненко (Висльовська) і Любов Гординська.

Працелюбство, наполегливість, сумління, виховання в дітей почуття патріотизму - завжди були основою роботи педпрацівників цього закладу освіти, традиції та звичаї у колективі якого сягають у далеке минуле, зберігаються нині і примножуються добрими справами вчителів і учнів, на чому наголошували директор ліцею Ігор Шевченко та його заступник Тамара Білоус. Адже Вільховець – не лише одне із найдавніших поселень Хмельниччини, а ще й козацьке село, в якому в середині ХVІІ століття під командуванням отамана Гречки базувалася полкова козацька сотня вірного соратника гетьмана Богдана Хмельницького - знаменитого могилівського полковника, а згодом наказного гетьмана Євстафія Гоголя.

В цей день учасники заходу в ліцеї, який з честю носить ім’я видатного українського педагога-натураліста Ф.С.Бацури, не лише наголошували, що свобода кожного з нас має своє ім’я й обличчя, а ще й віддавали данину поваги воїнам, які героїчно її захищають від ворога і кожного дня боронять наше небо, наші міста і наші родини, приймаючи на себе ворожі удари російських окупантів, щоб ми могли жити під мирним небом. Вони прийшли у школу вчотирьох - нещодавні випускники, а нині молоді люди, які пройшли горнило війни - Сергій Войтенко, Костянтин Янцеловський, Богдан Бандуляк, Віктор Климко і в кожного з них своя історія боїв за Батьківщину, про яку вони згадують небагатослівно й скупо, стиха й епізодично.

Цікавою, змістовною та доволі насиченою і повчальною для присутніх була розповідь та настанов із уст благочинного Новоушицького округу, настоятеля Свято-Покровської парафії Православної Церкви України - Івана Богдановича Кріля. Його слова істини й християнського сумління доповнили своїми розповідями й подарунками ліцею, запрошені на урок випускники школи з понад півстолітніми датами випусків, ветерани праці Олександр Янцаловський, лікар, науковець, Заслужений винахідник та Заслужений діяч естрадного мистецтва України, Броніслав Мельник, ветеран державної служби та Василь Климчук, ветеран педагогічної праці. А Олександр Йосифович подарував учасникам заходу зі свого пісенного альбому одну із своїх промовистих естрадних пісень на національно-патріотичну тематику (https://www.facebook.com/share/v/A8nctPihUR7i7Kmf/?mibextid=K35XfP ).

День українського козацтва з його героїчною й славною історією, який святкуємо у поєднанні з Днем захисників і захисниць України та Покрови Пресвятої Богородиці, нині став для підростаючого покоління одним із символів української мужності, витримки та незламної віри в перемогу воїнів ЗСУ і Українського народу.

Кожен крок, кожна дія українських воїнів - внесок у наше майбутнє, який зараз неможливо ні оцінити, ні переоцінити. Ми всі щиросердечно дякуємо захисникам нашої неньки-України не тільки за те, що її та кожного з нас вони самовіддано захищають, а ще й за те, що надихають нас усіх бути сильнішими, вірити в нашу Українську Перемогу, вірити в себе, не поступатися і не здаватися труднощам непримиренної боротьби з агресивними російськими окупантами за нашу свободу та незалежність.

Олена Зотова, методист ХОЦКТЕВУМ, за матеріалами ліцею та сайту «Юннати Хмельниччини».

Поділитися:
ЗАХИСНИКІВ І ЗАХИСНИЦЬ УКРАЇНИ ВШАНОВУВАЛИ УЧНІ ТА ЮННАТИ ВІЛЬХОВЕЦЬКОГО ЛІЦЕЮ ІМЕНІ ФЕДОРА СТЕПАНОВИЧА БАЦУРИ
04.10.2024 15:31
З нагоди Дня захисників і захисниць України у Вільховецькому ліцеї імені педагога-натураліста Федора Степановича Бацури ліцеїсти і юннати та їх педагоги вшановували захисників України на національно…
Навіки 44... Громада провела в останню дорогу Героя Олега МЕЛЬНИКА
04.10.2024 15:24
Біль, сум, сльози… Новоушиччина вкотре в жалобі. Сьогодні у с. Глибочок громада провела в останню дорогу сержанта Олега Григоровича МЕЛЬНИКА. Герой загинув 27 вересня 2024 року під час виконання…
На позачерговому засіданні виконавчого комітету розглянуто 15 питань
03.10.2024 15:26
Сьогодні відбулося позачергове засідання виконавчого комітету селищної ради. Члени виконкому розглянули та ухвалили рішення з 15-ти питань. Рішеннями виконкому надано статус дитини, яка…