Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь- рятує життя

07.11.2025
11:08

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) ‒ це група захворювань, збудниками яких є віруси і бактерії, що вражають слизову оболонку шлунку і кишківника (рідше ротоглотки). Потрапляючи в травний тракт, вони провокують нудоту, гастрит з блювотою, гостру діарею і як наслідок ‒ зневоднення організму. Характерні симптоми включають також загальну інтоксикацію (отруєння), яке може проявлятися в легкій, помірній та тяжкій формах.

Найпоширенішими кишковими інфекціями влітку є дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусна й ентеровірусні інфекції.

Основними причинами захворювань є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять у собі збудник захворювання, залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, зберігання харчових продуктів у антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Частіше від отруєнь страждають люди похилого віку та діти.

Збудники кишкових інфекцій тривалий час існують у ґрунті, воді, столовому посуді, меблях та на інших різних предметах, продуктах харчування. При цьому наявність збудників та процес їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості продукту. До організму здорової людини збудники кишкової інфекції потрапляють разом з їжею, водою або через брудні руки. Основною ознакою, що дозволяє швидко відрізнити ГКІ від інших хвороб шлунково-кишкового тракту, є раптовий гострий початок. До виникнення типових проявів може спостерігатися короткочасна слабкість, зниження апетиту, сонливість, загальне погіршення самопочуття.

Симптоматика захворювання безпосередньо пов’язана зі збудником і залежить від наявності супутніх і хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту.

ГКІ має ряд загальних ознак:

  • порушення самопочуття (біль і важкість у голові, ломота, млявість);
  • лихоманка (може протікати без температури);
  • больові відчуття в зоні шлунка і в центральній частині живота;
  • напади нудоти, блювання до 5-6 разів на добу;
  • рідкі та водянисті випорожнення. Іноді інфекція кишківника призводить до появи слизу або прожилок крові у випорожненнях.

При важкій формі інфекція шлунка провокує швидке зневоднення: зменшення кількості сечі (анурія), падіння артеріального тиску, поява судом.

Інкубаційний період (час від моменту зараження до появи клінічних проявів) триває від кількох годин до 5-7 днів.

Загальними профілактичними заходами з попередження гострих кишкових інфекцій є санітарна культура населення та дотримання елементарних гігієнічних навичок.

Тож, аби не постраждати від харчового отруєння та гострих кишкових інфекцій, слід дотримуватися таких профілактичних заходів:

  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутельовану питну воду промислового виготовлення, призначену для споживання людиною, не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, ставків, невідомих підземних джерел водопостачання, поверхневих вод тощо;
  • не вживати продукти й напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;
  • при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб та при дотриманні температурних режимів, зазначених на упаковці та у встановлений виробником термін. Продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’язково дотримуватись термінів їх зберігання;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб; купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням слід завжди дотримуватися правил особистої гігієни;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково піддати повторній термічній обробці;
  • для обробки сирих та варених продуктів використовувати різний інвентар та приладдя;
  • не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин);
  • не брати в дорогу при здійсненні подорожі та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);
  • під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі дикорослі ягоди, гриби та інші продукти невідомого походження;
  • захищати харчові продукти від випадкових забруднень, від комах, гризунів та інших тварин.

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання та зберегти ваше здоров'я та здоров'я ваших близьких!

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції (болі в животі, нудота, блювання, пронос, підвищена температура тіла) необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!

Поділитися:

Вшанували пам'ять Героя Сергія ПШЕНИЧКА
07.11.2025 17:17
Сьогодні минає рік, як під час виконання бойового завдання в Покровському районі Донецької області загинув старший солдат Сергій Васильович ПШЕНИЧКО. Майже 10 місяців Героя вважали зниклим безвісти,…
Мистецтво вишивки Наталії СІДЛЕЦЬКОЇ
07.11.2025 17:11
Вчора у Новоушицькому будинку культури відбулася персональна виставка робіт вишивальниці, провідного бібліотекаря центральної бібліотеки Наталії СІДЛЕЦЬКОЇ. Захід відбувся з нагоди 25-річчя творчої…
Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь- рятує життя
07.11.2025 11:08
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) ‒ це група захворювань, збудниками яких є віруси і бактерії, що вражають слизову оболонку шлунку і кишківника (рідше ротоглотки). Потрапляючи в…