Обережно ботулізм!!!

В травні місяці поточного року в одному із сіл Новоушицької об’єднаної територіальної громади зареєстровано випадок ботулізму. Хвора вживала м’ясну консерву домашнього приготування.

Доречі ,домашню консерву за словами потерпілої , виготовили ще у минулому році і жодних нарікань на її якість досі не було. Ця банка була останньою із партії.

Симптоми нездужання у хворої з’явилися на другий день після вживання даного продукту харчування. За екстреною медичною допомогою вона звернулися лише на сьомий день недуги. Хвора нарікала на появу сухості у роті,важкість ковтання,запаморочення та блювоту, пізніше пронос, погіршення зору .

Так як, хвора з запізненням звернулась за медичною допомогою, і після тривалого відповідного огляду,досліджень та консультацій лікарів КНП «Новоушицької БЛ», КНП Хмельницької обласної лікарні, її було госпіталізовано з діагнозом «ботулізм» в відділення анестезіології та інтенсивної терапії Хмельницької інфекційної лікарні в важкому стані. Того ж дня хворій була введена протиботулінічна сироватка.

Що ж таке «ботулізм» ?

Ботулізм --- це харчове отруєння,що може призвести до тяжких наслідків. Причиною даного захворювання найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса,риби, рідше – овочів. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса(ковбаси,шинки,тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування,проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше( уже через 2 год.) або значно пізніше(4 доби і більше). В більшості випадків симптоми ботулізму проявляються з порушенням близького зору: ви не можете читати текст,але добре бачите предмети; сильно виражена сухість в роті,важкість говорити,підвищена стомлюваність,запаморочення.

Як же вберегтися від «ботулізму»?

Насамперед уникайте споживання:

  • в’яленої ,копченої,солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва;
  • не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевненні,що їх зберігали та/або транспортували належним чином.

При перших проявах симптомів недуги негайно викликайте «швидку»!

Фельдшер санітарний Новоушицького відділення ДУ «Хмельницький обласний центр

контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Л.Ріпак

Поділитися:

Трагічна звістка знову прийшла у нашу громаду - зупинилося серце молодшого сержанта Олексія ПРИВЕДИ
25.11.2024 09:17
Гірка новина вкотре сколихнула нашу громаду… 22 листопада в м. Ярмолинці під час проходження військової служби зупинилося серце молодшого сержанта Олексія ПРИВЕДИ, жителя с. Зелені Курилівці. …
Четверта субота листопада - День пам’яті жертв голодоморів
25.11.2024 08:17
Не згасає свіча пам’яті жертвам голодоморів… Четверта субота листопада - День пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років, масових штучних голодів 1921-1923-го і 1946-1947 років. У суботуву Новій…
Анатолій ОЛІЙНИК вручив батькам захисника подячний лист
22.11.2024 11:30
Вчора перед початком засідання виконавчого комітету селищний голова Анатолій ОЛІЙНИК вручив батькам військовослужбовця Повітряних Сил ЗСУ капітана Миколи ШИМАНСЬКОГО подячний лист від начальника Кам…