Безпечна вода - запорука здоров′я

Як рідко ми замислюємося над звичайними для нас речами. А буває, що їх значення для нас неможливо переоцінити. Наприклад, усім відомо,що вода - запорука життя і здоров’я людини. І сьогодні вже не треба доводити, яку роль відіграє вода в життєдіяльності людини: від її якості залежить стан здоров’я людей, рівень їх санітарно-епідеміологічного благополуччя. У зв’язку з цим до неї ставлять достатньо високі вимоги .

Неякісна або забруднена вода може бути одним із факторів передачі багатьох інфекційних захворювань, у першу чергу кишкових інфекцій: холери, вірусного гепатитуА, дизентерії, гастроентероколітів та інших. Окрім перечислених інфекцій, вода ще й причетна до виникнення у людей виразки шлунка, холециститів, хвороб органів дихання, стенокардії, інфарктів міокарда.

Питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам:

• бути безпечною в епідемічному відношенні — не містити патогенних збудників, яєць та личинок гельмінтів тощо.

• мати нешкідливий хімічний склад — не містити токсичних, радіоактивних речовин та залишків солей, здатних негативно впливати на здоров'я людей;

• мати цілющі органолептичні властивості — комфортну температуру, бути прозорою, не мати кольору, запаху та стороннього присмаку.

Особливу увагу хочемо звернути на колодязну воду колективних та приватних криниць, тому що не завжди джерельна, колодязна вода, оспівана в музиці і літературі, на практиці виявляється кришталево чистою.

Забруднити питну воду можуть і весняні паводки, дощі, розставання снігу, грунтові стічні води, і різні агрохімікати, які використовуються в сільському господарстві, що можуть затопити колодязь.

Колодязна вода з високим рівнем нітратів небезпечна для малюків віком до трьох років, з якої при приготуванні сумішей для дитячого харчування може бути отруєння нітратами та виникати захворювання «метгемоглобінемія».

Як же визначити якість питної води ?

Слід зазначити, що єдиним способом оцінити якість та безпечність води є проведення лабораторних досліджень за санітарно-хімічними, мікробіологічними, паразитологічними показниками. Якщо у вас виникли сумніви щодо якості води, яку ви споживаєте: можете звернутись до Новоушицького відділення

Державної Установи «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» по вул. Захисників України,36 на території Новоушицької БЛ (приміщення стоматполіклініки) для проведення лабораторних досліджень .

Наша установа також надає послуги з проведення дезінфекції води з водогонів, криниць та каптажів, яку необхідно проводити весною та восени. Таке знезараження джерел водопостачання є необхідним, щоб попередити виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, пов’язаних з водним чинником передачі. Отже, не будьте байдужими до свого здоровя та здоровя своїх дітей.

Поділитися:
27 липня - День медичного працівника
26.07.2024 13:47
Напередодні Дня медичного працівника, який вже другий рік поспіль відзначаємо 27 липня, селищний голова Анатолій ОЛІЙНИК та його заступник Олександр МОСКОВЧУК привітали медиків Новоушиччини з…
Представники ХОБФ "Подільська Перлина" надали допомогу для внутрішньо переміщених осіб
25.07.2024 14:11
Новоушицька селищна рада продовжує співпрацювати з різними громадськими організаціями та благодійними фондами щодо підтримки внутрішньо переміщених осіб. Сьогодні у Центрі надання соціальних…
Належний рівень бюджетного забезпечення громад обговорили на Загальних зборах Хмельницького РВ Асоціації міст України
25.07.2024 13:07
До позачергового засідання Загальних зборів Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України, яке відбулось напередодні, 24 липня, в онлайн-форматі долучились понад пів сотні…